Matrixbord

Een matrixbord of signaalgever is een verkeersbord dat op portalen boven verkeerswegen, met name autosnelwegen, is bevestigd en verschillende symbolen en snelheden kan tonen. Het bord wordt meestal gebruikt om weggebruikers te attenderen op de maximumsnelheid. Elke rijstrook heeft een eigen matrixbord.

Matrixborden, Utrechtsebaan
Matrixborden op de A10-West, een 80 km-zone.

Situatie naar land

Nederland

Symbolen die een Nederlands matrixbord kan tonen:

  • RVV-Bord A3: Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord met een wit getal en eventueel een rode rand:
BordBetekenisToelichting
Limiet 120 km/hNiet gebruikt als snelheidslimiet.
Limiet 100 km/hGebruikt o.a. bij variabele snelheidslimieten, in combinatie met een rode rand
Limiet 90 km/hBij wegwerkzaamheden met beperkte hinder of opening van spitsstrook.
Limiet 80 km/hWordt in principe permanent gebruikt in 80 km/h-zones, in combinatie met een rode rand.
Limiet 70 km/hWordt gebruikt als eerste inschakeling bij nadering van een file of bij wegwerkzaamheden.
Limiet 60 km/hWordt gebruikt bij mist of slecht zicht, in combinatie met een rode rand. Alleen beschikbaar op nieuwere matrixborden zoals te vinden op de A12 Den Haag -> Utrecht.
Limiet 50 km/hWordt gebruikt als tweede inschakeling bij nadering van een file.
Limiet 30 km/hUitzondering. Wordt alleen gebruikt bij file op de verbindingsboog A20 Hoek van Holland » A13 Den Haag op het Kleinpolderplein, omdat die bocht erg krap is en de maximumsnelheid standaard 60 km/h is.

Pijlen en afkruisingen

BordBetekenis
Een rood kruis: rijstrook gesloten;
Een groene pijl omlaag: rijstrook open;
Een witte verdrijfpijl die schuin naar links- of rechtsonder wijst;
RVV-Bord F09: Einde van alle op een elektronisch signaleringsbord aangegeven verboden, een symbool dat lijkt op Ø.

Niet alle matrixborden kunnen alle symbolen weergeven. Hieronder een overzicht van de verschillende ‘generaties’ matrixborden:

  • Eerste generatie: Knipperende lichten aan de buitenkant, weergave 50, 70, 80, 90, pijlen, kruis (3 lampen), Ø in de vorm van een achthoek. Geen rode rand.
  • Tweede generatie: Knipperende lichten aan de binnenkant, weergave 50, 70, 80, 90, pijlen, kruis (3 lampen), Ø. Geen rode rand.
  • Derde generatie: Knipperende lichten aan de binnenkant, weergave 30, 50, 70, 80, 90, pijlen, kruis (2 lampen), Ø. Rode rand.
  • Vierde generatie: Zelfde als derde generatie, maar hier wordt gebruikgemaakt van led-verlichting (zie onder).

Nog meer over beeldstanden

  • Alle signaalgevers zijn technisch ook in staat om de snelheid 60 weer te geven en deze maatregel kan ook door MTM worden ondersteund. Deze snelheid is echter slechts in een beperkt aantal signaalgevers aangesloten;
  • De groene pijl wordt vooralsnog in het wegkantstation gezien als een 80. Vandaar dat een 80 of een groene pijl niet allebei op één signaalgever kunnen worden getoond;
  • Bij normaal gebruik verschijnt er een rood kruis over een plusstrook of een spitsstrook zolang deze is dicht. De signaalgevers boven de andere rijstroken zijn donker zolang er geen snelheidslimiet wordt weergegeven. Als de plusstrook of de spitsstrook open is, verschijnen groene pijlen op alle rijstroken.
  • De rode rand wordt bij een 80 lokaal in het wegkantstation met een aanpassing aangestuurd - de rode rand kan niet met de verkeerscentralesoftware worden aangestuurd;
  • Naast de genoemde beelden bestaan ook het "beeld" overruling blank. Daar wordt met opzet geen beeld getoond. Verschil tussen de beide beelden is de mate waarin ze restrictiever zijn dan andere beelden. Een AID is restrictiever dan een gewone blank, maar een overruling blank is restrictiever dan een AID;
  • Als een verdrijfpijl tijdens bedrijf uitvalt, wordt een kruis geplaatst. Dat resulteert dan in een kruis met flashers. Dit komt zeer zelden voor.

Oude matrixborden werken met halogeenlampen. Het "witte" licht van deze signaalgevers is daarom een beetje geel. Er is 1 lamp per getal of symbool, waarvan het licht via glasvezeldraden naar buiten wordt geleid. Als een lamp kapot is, kan er geen enkel cijfer overblijven. Nieuwere modellen werken met leds die het licht direct naar buiten stralen. Deze zijn helderder en veel minder onderhoudsgevoelig.

In Nederland wordt door knipperende lichten op de hoeken van een matrixbord het verkeer gewaarschuwd voor het naderen van de staart van een file (zogenaamde "Automatische Incident Detectie", ofwel AID) of (in combinatie met een verdrijfpijl) een opvolgend rood kruis. De bovenste twee lampen branden 0,6 seconde, daarna branden de onderste twee lampen 0,6 seconde, daarna zijn alle flashers 0,8 seconde gedoofd voordat het patroon zich herhaalt.

Toekomstige signalering

Vanaf april 2011 zullen langzaamaan matrixsignaalgevers gaan verschijnen die veel meer verschillende beelden kunnen tonen dan de huidige generatie matrixsignaalgevers. Inmiddels bestaan er al matrixsignaalgevers die diverse beeldplaten als de verkeersborden J15 (gevaar, beweegbare brug), J32 (gevaar, verkeerslicht), J33 (gevaar,filevorming) en J34 (gevaar, ongeval) kunnen tonen. Ook onderborden met de tekst "FILE" zijn reeds aangebracht.

Deze nieuwe kenmerken van de matrixsignaalgevers waaronder de rode rand bij alle snelheidsbeelden zullen door het verkeerscentrum vanaf april 2011 worden aangestuurd. Dit zal eerst het geval zijn op de snelwegen rondom Rotterdam.

Zweden

Rijstrooksignalering rond Stockholm, Zweden

Rond de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt gebruikgemaakt van dezelfde wegkantapparatuur en MTM-software als in Nederland. De Zweedse wet- en regelgeving zorgt echter voor een iets ander wegbeeld. Zo is de "30"-beeldstand rondom Stockholm heel gewoon en worden de "Einde alle verboden"-symbolen niet gebruikt.

Zweden loopt door de jaren heen op een aantal punten technisch voor op Nederland. Een aantal van deze technologische ontwikkelingen zijn door het Nederlandse Rijkswaterstaat overgenomen, zoals de moderne TCP/IP-verbinding tussen de verkeerscentrale en de wegkantsystemen. In Nederland werd traditioneel gewerkt met seriële lijnen (zogenaamde "Party-Line"-systemen). Ook is het Zweedse Trafikverket voorloper in het gebruik van vrij-programmeerbare signaalgevers, de eerste die "echt" alles kunnen tonen.

Naast deze technologische verschillen, gelden vanaf september 2011 rond Stockholm een paar andere regels voor het tonen van snelheidsbeelden ten opzichte van de regels in Nederland. Zo wordt de ter plaatse geldende maximumsnelheid, in tegenstelling tot in Nederland, wél getoond bij een geactiveerde verkeersmaatregel, is het toegestaan om groene pijlen naast kruizen (afgesloten rijstroken) te tonen en worden de snelheden 40, 110 en 120 gebruikt.

Mobiele rijstrooksignalering

Mobiele Rijstrook-Signalering in actie bij spoedreparatie aan vangrail A28 bij Wezep

Diverse verkeersondersteunende instanties hebben mobiele rijstrooksignalering. Deze informatiepanelen zijn ongeveer hetzelfde als gewone matrixborden, maar als voordeel hebben deze borden dat ze zijn bevestigd aan een arm, die ingeklapt kan worden op een wagen. Deze borden hebben als functie bepaalde snelheden aan te geven of rijbanen af te kruisen op wegen waar geen matrixborden boven de weg hangen.

Mobiele matrixborden worden gebruikt bij langdurige werkzaamheden, politiecontroles, extreme weersomstandigheden, ongevallen of spoedreparaties.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.