Verkeerscentrum

Een verkeerscentrum is een (overheids-)instelling die de verkeersstromen op wegennet in goede banen leidt.

Naar land

België

België beschikt over drie centra die de verkeersstromen beheren. Zij zijn verdeeld volgens de Gewesten:

  • Vlaams Verkeerscentrum (gevestigd in de verkeerstoren op het Kievitplein in Antwerpen)
  • Brussels Mobiliteitscentrum MOBIRIS (in het CCN-gebouw aan het Noordstation)
  • Waals Verkeerscentrum PerEx (te Daussoulx, Namen)

In het Vlaams Verkeerscentrum en bij PerEx is steeds een permanentie van de federale politie (Wegpolitie) aanwezig. Zij houden samen met een team van operatoren hoofdzakelijk de snelwegen in de gaten. Dit gebeurt essentieel met automatische detectiecamera’s, alarmen via tellussen, meldingen op de noodtelefoons en andere oproepen.

Het Brussels Mobiliteitscentrum daarentegen controleert in hoofdzaak de Brusselse stadstunnels (naast een aantal kleinere stukken snelwegen en de rest van de gewestwegen). Zij werkt daarvoor in belangrijke mate samen met de Brusselse lokale politie.

De drie centra verspreiden actuele verkeersinformatie via de media en verzorgen wegeninfo (zoals files, werken en omleidingen) op de eigen website en aan andere serviceproviders.

Duitsland

In Duitsland is er een verkeerscentrum per een of twee deelstaten. Dit is afhankelijk van de grootte van de deelstaten en het wegennetwerk.

Engeland

In Engeland levert het National Traffic Control Centre, gelegen in de West Midlands, real-time verkeersinformatie aan publiek en hulpdiensten en worden verkeersstromen indien nodig beïnvloed. Het verkeerscentrum is onderdeel van de Highways Agency.

Nederland

Landelijk
Verkeerscentrale Wolfheze bedient Noord- en Oost-Nederland.

Nederland heeft de beschikking over vijf regionale RWS-verkeerscentrales die beheerd worden door Rijkswaterstaat:

  • Verkeerscentrale Noordoost-Nederland (Wolfheze); beheert de provincies Gelderland, Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen.
  • Verkeerscentrale Noordwest-Nederland (Velsen); beheert de provincies Noord-Holland en Flevoland.
  • Verkeerscentrale Zuid-Nederland (Helmond); beheert de provincies Noord-Brabant, Limburg en zuidelijk deel van Zeeland.
  • Verkeerscentrale Zuidwest-Nederland (Rhoon); beheert de provincie Zuid-Holland, het noordelijk deel van Zeeland en de A15 tot en met Meteren.
  • Verkeerscentrale Midden-Nederland (Utrecht) beheert de provincie Utrecht en de A2 tot en met knooppunt Deil.

In Utrecht bevindt zich een zesde centrale, de hoofdcentrale. Zij coördineren het grote geheel, houden contact met buitenlandse verkeerscentrale en zorgen ervoor dat de informatie verspreidt wordt via diverse kanalen zoals: sociale media, radio, TV en navigatiesystemen. Alle verkeerscentrales zijn 24 uur per dag in bedrijf.

De verkeerscentrales van Rijkswaterstaat hebben diverse bronnen van waaruit zij informatie over incidenten ontvangen:

  • Hulpdiensten; zoals de meldkamer van de politie of een waarneming van de weginspecteur.
  • Landelijke informatielijn; weggebruikers kunnen telefonisch bij Rijkswaterstaat gevaarlijke situaties doorgeven die direct naar de verkeerscentrale doorgestuurd word.[1]
  • Bergingsbedrijf; bergers rijden in sommige delen van het land tijdens de spits ter preventie op de snelweg.
  • Detectielussen; de meetlinten in de weg meten continue de intensiteit en gereden snelheid op de weg. Als er plots op een bepaald wegvak een flinke verlaging van de rijsnelheid is kan dit duiden op een incident.
  • Waze; meldingen uit de verkeersnavigatie-app worden direct doorgestuurd naar de verkeerscentrale. Uit onderzoek blijkt dat incidenten hierdoor sneller gedetecteerd worden en vertragingen hierdoor afnemen.[2][3]
Lokaal

Een aantal provincies en gemeenten hebben hun eigen verkeerscentrale zoals: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zuid-Holland en Gelderland. Ze beïnvloeden het verkeer waar nodig met systemen als verkeerslichten en dynamische bewegwijzering. De provincie heeft ook de mogelijkheid om zijn eigen weginspecteurs aan te sturen. De gemeentelijke verkeerscentrales kunnen stadstoezicht/handhaving aansturen bij incidenten. De lokale centrales kunnen waar nodig ondersteund worden door de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. In Zuid-Holland wordt het contact tussen Rijkswaterstaat en de lokale wegbeheerder gecoördineerd door Bereik.

Lokale verkeerscentrales halen hun informatie uit meetlinten, informatielijnen, hulpdiensten en bergingsbedrijven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.