DRIP

Een Dynamisch Route-informatiepaneel of DRIP is een instrument waarmee route-informatie kan worden gegeven aan de weggebruiker. Doel van een DRIP is de verdeling van het verkeersstroom op de ring- en overige autosnelwegen te optimaliseren, de congestiekans te verkleinen, en het reiscomfort van weggebruikers te verhogen. In het buitenland wordt meestal gesproken over een Variable Message Sign. De standaard DRIP kan drie regels tekst tonen, maar sinds medio 2006 is in Nederland een nieuw type DRIP in gebruik genomen, de zogenaamde bermDRIP, waarop naast tekst ook grafische afbeeldingen kunnen worden getoond.

DRIP op de A1 bij Amsterdam
Berm-DRIP op de A2 bij Amsterdam
Grafisch informatiepaneel op de A12 bij Den Haag

Functioneren

Bij het verstrekken van route-informatie is het van essentieel belang dat deze gebaseerd is op accurate gegevens die tijdig de weggebruiker bereiken.

Accurate gegevens

Bij het vaststellen van de routeinformatie wordt gebruikgemaakt van verkeerskundige algoritmes. Input voor deze algoritmes is de verkeersdata afkomstig van de wegkantsystemen (de lussen in het wegdek). Zodra de verkeerssituatie ter plaatse wijzigt, wordt de routeinformatie eventueel aangepast.

Tijdige verstrekking

Om met het routeadvies de weggebruiker tijdig te bereiken, is het van belang de juiste locatie waar het informatiepaneel geplaatst wordt te kiezen. Van belang is dat de weggebruiker nog de mogelijkheid moet hebben tijdig zijn reisroute aan te passen. DRIP's worden daarom veelal geplaatst vlak voor een wegsplitsing.

De informatie

Meestal wordt voor twee routes naar een gemeenschappelijk eindpunt het al dan niet aanwezig zijn van files met de reis- en vertragingstijden aangegeven, maar soms betreft het twee of drie routes die ten opzichte van elkaar geen alternatief vormen. Voorheen werden de totale reistijden of filelengtes getoond voor de routes. Vanaf november 2010 wordt overal de standaard reistijd (de tijd die men erover doet als er geen sprake is van vertraging) en vertragingstijd getoond. Zo weten weggebruikers niet alleen hoelang zij totaal over het traject doen, maar ook of er sprake van vertraging is en hoelang deze bedraagt. Het Dynamisch Route Informatie Paneel kan ook voor andere adviezen en informatie gebruikt worden. Via het paneel kan de weggebruiker geïnformeerd worden over incidenten, stremmingen of andere bijzondere omstandigheden op het traject.

Nederlandse Database Wegverkeersgegevens / Open Data

De gegevens op de DRIPs zijn op te vragen op de website van Nederlandse Database Wegverkeersgegevens

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.