Maleise mocassinslang

De Maleise mocassinslang (Calloselasma rhodostoma) is een slang uit de familie adders (Viperidae). Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Calloselasma.[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Heinrich Kuhl in 1824.

Maleise mocassinslang
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Calloselasma
Soort
Calloselasma rhodostoma
Kuhl, 1824
Afbeeldingen Maleise mocassinslang op Wikimedia Commons
Maleise mocassinslang op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

Deze soort is purperbruin met licht omrande, donkere driehoeken op de flanken. Tussen zijn ogen en neusgaten bevinden zich warmtezintuigen om prooien te kunnen waarnemen. Het dier heeft een spitse snuit en een wigvormige vlek achter de ogen. De lichaamslengte bedraagt 70 tot 100 cm.

Leefwijze

Deze nachtactieve slang is zeer giftig en agressief en valt zeer snel aan. Hij maakt veel slachtoffers.

Voortplanting

Deze soort is, in tegenstelling tot andere adderachtigen, eierleggend. Een legsel bestaat meestal uit 13 tot 25 eieren, die het vrouwtje op temperatuur houdt en beschermt, door zich eromheen te rollen tot ze uitkomen.

Verspreiding en leefgebied

De slang komt voor in delen van Azië en leeft in de landen Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam langs bosranden en op kapvlaktes.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.