Lijst van Nederlandse Europarlementariërs 2009-2014

De lijst van Nederlandse Europarlementariërs 2009-2014 bevat een lijst met de Nederlandse leden van het Europees Parlement op grond van de Europese Parlementsverkiezingen 2009 op 4 juni 2009.

De zittingsperiode ging in op 14 juli 2009 en eindigde op 30 juni 2014. Nederland had recht op 25 zetels op een totaal van 736.

Gekozen bij de verkiezingen van 4 juni 2009

De partijen staan in volgorde van grootte. Kandidaten die voldoende voorkeurstemmen haalden staan in volgorde van het aantal stemmen bovenaan, gevolgd door de overige leden van de fractie in volgorde van hun plaats op de kandidatenlijst.

CDA (5 zetels)

De CDA-fractie maakte deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij.

PVV (4 zetels)

De leden van de PVV-fractie behoorden tot de niet-fractiegebonden leden van het Europees Parlement.

PvdA (3 zetels)

De PvdA-fractie maakte deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten.

VVD (3 zetels)

De VVD-fractie maakte deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

D66 (3 zetels)

De D66-fractie maakte deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

De GroenLinks-fractie maakte deel uit van de fractie van De Groenen/EVA.

SP (2 zetels)

De SP-fractie maakte deel uit van de fractie van Europees Unitair Links/Noords Groen Links.

ChristenUnie-SGP (2 zetels)

Het ChristenUnie-lid van ChristenUnie-SGP[1] maakte deel uit van de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers; het SGP-lid maakte deel uit van de fractie van Europa van Vrijheid en Democratie

(*): gekozen met voorkeurstemmen

(**): gekozen met uitsluitend voorkeurstemmen, niet op basis van de plaats op de lijst

Nederlanders, gekozen in een ander land van de Europese Unie

Er werd één Nederlander op een niet-Nederlandse lijst gekozen als lid van het Europees Parlement.

Wijzigingen in de samenstelling[2]

Wijzigingen in 2009

  • 15 juni: Geert Wilders (PVV) geeft te kennen zijn benoeming niet te aanvaarden. In zijn plaats wordt Laurence Stassen benoemd.

Wijzigingen in 2010

  • 1 juni: Kartika Liotard verlaat de fractie van de SP na een conflict met fractieleider Dennis de Jong en gaat verder als onafhankelijk lid. Zij blijft wel lid van de fractie van Europees Unitair Links/Noords Groen Links.
  • 17 juni: Louis Bontes (PVV) verlaat het Europees Parlement in verband met zijn benoeming tot lid van de Tweede Kamer. In zijn plaats wordt op 22 juni Lucas Hartong benoemd.
  • 17 juni: Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) verlaat het Europees Parlement in verband met haar benoeming tot lid van de Tweede Kamer. In haar plaats wordt op 22 juni Jan Mulder benoemd.

Wijzigingen in 2011

  • 31 augustus: Daniël van der Stoep (PVV) verlaat het Europees Parlement. In zijn plaats wordt op 8 september Auke Zijlstra benoemd.
  • 15 december: De extra zetel die aan Nederland wordt toegewezen na de ratificatie van het Verdrag van Lissabon wordt toegekend aan de PVV. Daniël van der Stoep wordt benoemd tot lid.
  • 18 december: De PVV-fractie weigert Van der Stoep als lid op te nemen. Hij gaat verder als onafhankelijk lid.

Wijzigingen in 2012

  • 20 september: Barry Madlener (PVV) verlaat het Europees Parlement in verband met zijn benoeming tot lid van de Tweede Kamer. In zijn plaats wordt op 27 september Patricia van der Kammen benoemd.

Wijzigingen in 2013

  • 17 oktober: Toine Manders (VVD) gaat als onafhankelijk lid verder nadat hij zijn partijlidmaatschap opgezegd had om bij de Europese verkiezingen in 2014 lijsttrekker te worden van 50Plus.

Wijzigingen in 2014

  • 21 maart: Laurence Stassen (PVV) gaat als onafhankelijk lid verder naar aanleiding van uitspraken van partijleider Wilders.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.