Lichte metro

Lichte metro (Engels: medium-capacity system (MCS), of vaak ook light rapid transit (LRT)) is een term voor een metronetwerk met lichte of zeer lichte voertuigen. Met een lichte metro kan ook het voertuig zelf worden bedoeld.

Lichte metro
VAL-Metrostel van de metro van Rijsel/Lille
Aandrijvingelektromotor
Snelheidtot ca. 100 km/h
Beschikbaarheidopenbaar vervoer
Infrastructuurrails
Doelgroepstedelijk en regionaal vervoer
Portaal    Verkeer & Vervoer
Een voertuig van de metro van Sevilla

Kenmerken

Net als bij de metro wordt gebruikgemaakt van een conflictvrije baan (ongelijkvloerse kruisingen). Dat betekent dat de lijnen meestal zijn aangelegd in een tunnel of op een viaduct. Dit in tegenstelling tot lightrail waarbij weliswaar ook gebruik wordt gemaakt van lichte railvoertuigen maar de baan niet (geheel) vrij is van overig verkeer. Met andere woorden: bij lightrail zijn er nog wegkruisingen of rijden de voertuigen deels met ander verkeer op de weg.

De capaciteit van een lijn met lichte metro's wordt in een door de Wereldbank gefinancierd onderzoek gesteld op 15.000 tot 30.000 passagiers (per uur, per richting), terwijl een reguliere metrolijn een capaciteit heeft die boven de 30.000 passagiers ligt.[1]

Lichte metrosystemen

Binnen de Benelux zijn er wel metro-, tram- en lightrail-netwerken, maar geen specifieke systemen met lichte metrostellen. Een van de bekendste systemen is de Docklands Light Railway (DLR). Verder vallen binnen Europa de volgende systemen onder lichte metro's: Metro van Kopenhagen, Metro van Rijsel, Metro van Rennes, Metro van Turijn en de Metro van Sevilla. Dit laatstgenoemde systeem rijdt met voertuigen die in andere steden als lagevloertram wordt ingezet, maar de hele lijn kruist nergens andere vervoersystemen.

Zie ook

Portaal Openbaar vervoer
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.