Laurus azorica

Laurus azorica is een groenblijvende boom uit de laurierfamilie (Lauraceae), die endemisch is voor de Azoren.

Laurus azorica
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Angiospermae
Clade:Magnoliiden
Orde:Laurales
Familie:Lauraceae (Laurierfamilie)
Geslacht:Laurus
Soort
Laurus azorica
(Seub.) Franco (1960)
Laurus azorica, habitus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Laurus azorica op Wikispecies
Portaal    Biologie

Naamgeving en etymologie

  • Synoniemen: Persea azorica Seub.
  • Engels: Azores Laurel
  • Duits: Azoren-Lorbeer

De botanische naam Laurus is de Latijnse benaming voor 'laurier'. De soortaanduiding azorica slaat op de vindplaats, de Azoren.

Laurus azoricus, bloemen

Kenmerken

Laurus azorica is een groenblijvende boom, tot 18 m hoog. De stam is sterk vertakt en heeft een grijze of groene schors. De kroon is meestal zeer dicht. De bladeren zijn tot 14 cm lang, aan de bovenzijde glanzend donkergroen, leerachtig, breed eirond, gaafrandig, gesteeld en voorzien van klieren in de bladoksels.

De plant is tweehuizig (dioecious), de vrouwelijke en mannelijke bloemen vormen zich op verschillende planten. De bloemen zijn klein, crèmewit en sterk geurend, en groeien in kleine trossen of in paren in de bladoksels.

De vruchten zijn eivormige, gladde, 1 tot 2 cm grote bessen, die aanvankelijk groen en bij rijpheid zwart worden.

Habitat en verspreiding

Op basis van genetische, morfologische en fysiologische verschillen zijn in 2002 alle populaties van L. azorica op Madeira en de Canarische Eilanden in een nieuwe soort Laurus novocanariensis opgenomen. Daardoor is het verspreidingsgbied van Laurus azorica nu beperkt en is de soort endemisch voor de Azoren. De populatie op het eiland Isla de Cortegada in Galicië (Spanje) is door de mens geïntroduceerd.

De boom komt voor op humusrijke bodems in subtropische bossen met een hoge luchtvochtigheid. Hij is kenmerkend voor het Azorische laurierbos (laurisilva) en komt daar voor in het gezelschap van Apollonias barbujana, Ocotea foetens en Persea indica.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.