Landeck (stad)

Landeck is de meest westelijke stad van de Oostenrijkse deelstaat Tirol en tevens de hoofdstad van het gelijknamige district. Landeck ligt aan de rivier de Inn ter hoogte van de monding van de Sanna in de Inn (kort nadat de Trisanna en de Rosanna tot de Sanna zijn samengevloeid). De stad ligt samen met Zams in een dalbekken van het Inndal.

Landeck
Gemeente in Oostenrijk

Situering
DeelstaatTirol
DistrictLandeck
Coördinaten47° 7 NB, 10° 34 OL
Algemeen
Oppervlakte15,87 km²
Inwoners (31-10-2008)7.645
(481,7 inw./km²)
Hoogte816 m.ü.A.
BurgemeesterEngelbert Stenico (SPÖ)
Overig
Postcode6500
Netnummer05442
KentekenLA
Gemeentenummer7 06 14
Websitewww.landeck.tirol.gv.at
Foto's
Pfarrkirche Unsere Liebe Frau Mariä Himmelfahrt
Portaal    Centraal-Europa

De stad is bereikbaar per spoor via de Arlbergspoorlijn. Deze spoorlijn loopt over de Arlberg in de richting van Vorarlberg. Deze deelstaat is ook bereikbaar via de Arlberg Schnellstraße (S16). Landeck ligt ook aan de Inntal Autobahn (A12), zodat een snelle verbinding met de deelstaatshoofdstad Innsbruck bestaat. Naar het zuiden lopen verbindingswegen naar de Engadin in Zwitserland en via de Reschenpas naar Zuid-Tirol in Italië.

Naast de gelijknamige hoofdkern behoren tot de gemeente Landeck ook de kernen Angedair, Bruggen, Gramlach, Öd, Perfuchs, Perfuchsberg, Perjen, Pirchanger, Thialmühle, Tramser-Hof en Zappenhof.


Geschiedenis

Reeds in de Romeinse tijd vormde het dalbekken van Landeck een verkeersknooppunt tussen de Via Claudia Augusta en het pad over de Arlberg. In de Middeleeuwen werd het verkeer en de handel in het dalbekken bestuurd vanuit de drie omliggende burchten, burcht Landeck, Schrofenstein en Kronburg. Het slot Landeck was daarbij plaats van rechtszitting voor de graaf van Tirol. In 1904 kreeg Landeck marktrechten, in 1921 werd het een stad. De drie gemeenten Perjen, Angedair en Perfuchs werden vervolgens in de nieuwe stadsgemeente Landeck opgenomen.

Foto's

Zie de categorie Landeck (Tyrol) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.