Kurume

Kurume (久留米市, Kurume-shi) is een stad (shi) in de Japanse prefectuur Fukuoka . Op 1 januari 2012 had de stad naar schatting 301.809 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 1310 bewoners per km². Het totale gebied beslaat 229,84 km². Kurume kreeg op 1 april 2008 het statuut van kernstad. De stad staat vooral bekend om zijn kasuri (絣) (grof geweven, met indigo geverfde stof), tonkotsu (soep met varkensvlees), ramen (noedels) en bakken en schalen gemaakt van rantai shikki (een materiaal gemaakt van gelakt bamboe).

Kurume
久留米, Kurume-shi
Stad in Japan

Situering
EilandKyūshū
RegioKyūshū
Prefectuur Fukuoka
Coördinaten33° 19 NB, 130° 31 OL
Algemeen
Oppervlakte229,84 km²
Inwoners301.809
Datum1 januari 20112
Bevolkingsdichtheid1310 inw./km2
Gemeentenummer40203-6
Gemeentehuis
BurgemeesterToshinori Narahara
Adres15-3 Jonan, Kurume-shi, Fukuoka-ken
Postcode〒830-8520
WebsiteKurume
Symbolen
BoomKamferboom, Japanse zelkova, Camellia
BloemAzalea, Cosmos
Vlag
Detailkaart
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Foto's
Kurume
Portaal    Japan

De stad werd op 1 april 1889 gesticht.

Bekende mensen uit Kurume zijn onder meer de familie achter bandenfabrikant Bridgestone (Shojiro Ishibashi), George Shima (de "aardappelkoning van Californië"), de popgroep Checkers, de zangeres en actrice Seiko Matsuda, anime-producer Leiji Matsumoto. Bridgestone heeft zijn oorsprong in Kurume als fabrikant van traditionele schoenen, de sok-achtige tabi, die gebruikt wordt door boeren. Ze kwamen erachter dat door het bekleden van de onderkant van de tabi met rubber de boer beschermd werd tegen de parasietachtige wormen die in rijstvelden leven.

In 2010 werd in Kurume de Internationale Camellia Conferentie gehouden.

Samenvoeging

  • Op 5 februari 2005 werden de volgende vier gemeenten samengevoegd tot het huidige Kurume: Kitano uit het district Mii, Jojima en Mizuma uit het district Mizuma en Tanushimaru uit het district Ukiha.

Universiteiten

  • Kurume-universiteit
  • Universitair Hospitaal van Kurume

Bezienswaardigheden

Foto's

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kurume op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.