Kyushu

Kyushu (Japans: 九州, Kyūshū) is het op twee na grootste eiland van Japan. Het ligt ten zuiden van Honshu en ten zuidwesten van Shikoku. Het aantal inwoners is 12,8 miljoen (2018), en de oppervlakte bedraagt 42.231,48 km². Het is van de grote eilanden het meest zuidelijk gelegen, en wordt beschouwd als de bakermat van de Japanse beschaving.

Kyushu
Eiland van Japan
Locatie
LandJapan
Coördinaten33°NB, 131°OL
Algemeen
Oppervlakte45.231,48 km²
Inwoners12.858.509
HoofdplaatsFukuoka
Hoogste puntMount Kujū (1791 m)
Detailkaart
Foto's

Het eiland is bergachtig. Op Kyushu ligt de grootste actieve vulkaan van Japan, de Aso (1592 meter). Er zijn veel andere tekenen van seismische activiteit, waaronder hete bronnen.

Het eiland Kyushu telt zeven prefecturen:

  1. Fukuoka (福岡県)
  2. Kagoshima (鹿児島県)
  3. Kumamoto (熊本県)
  4. Miyazaki (宮崎県)
  5. Nagasaki (長崎県)
  6. Oita (大分県)
  7. Saga (佐賀県)

De regio Kyushu (九州地方, kyūshū-chihō) bestaat uit deze zeven prefecturen in combinatie met:

Okinawa (沖縄県)

De belangrijkste stad op het eiland is Fukuoka, een havenstad waar veel zware industrie is gevestigd. Kitakyushu en Omuta zijn eveneens industriële centra. Nagasaki is de belangrijkste havenstad.

Kyushu heeft een subtropisch klimaat. Belangrijke landbouwproducten zijn rijst, thee, tabak, zoete aardappels, en soja. Ook wordt er veel zijde geproduceerd. Het eiland staat bekend om twee soorten porselein, Satsuma en Hizen. De zware industrie, waaronder chemische industrie en metaalindustrie, is geconcentreerd in het noorden.

De naam Kyushu betekent letterlijk "negen provincies" en verwijst naar de negen provincies waarin het eiland vroeger was verdeeld. Tijdens de Meiji-restauratie werd het oude feodale systeem vervangen.

De eerste Nederlanders zetten hier op 19 april 1600 voet op Japanse bodem, na een barre tocht met het schip De Liefde.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.