Kathedraal van Manchester

De Kathedraal van Manchester (Engels:The Cathedral and Collegiate Church of St Mary, St Denys and St George in Manchester) is een middeleeuwse kathedraal die zich bevindt in het centrum van Manchester, Engeland. De kathedraal is de zetel van de bisschop van Manchester. Hoewel de kathedraal een bouwperiode heeft van meer dan 600 jaar, staat zijn gotische stijl centraal.

Kathedraal van Manchester
PlaatsManchester, Engeland
Gebouwd in1421-1882
Gewijd aanDe Heilige Maagd, Dionysius van Parijs en Joris de Heilige[1]
Monumentale statusListed building, Grade I
Portaal    Christendom

De kathedraal staat bekend onder meerdere namen: St Mary's, Christ Church of kortweg t'owd church.

Geschiedenis

De eerste christelijke kerk, waar nu de kathedraal staat, werd gebouwd in de 8e eeuw. Het bewijs hiervoor is de steen die werd gevonden uit die tijd waarop staat in het Oudengels:Into thy hands, O Lord, I commend my spirit[2]. De constructie van de huidige kathedraal (toen nog als kerk) begon in 1215. De familie Grelley was zeer betrokken bij de bouw en financiering van de kerk en bouwden de eerste kanselarij: St. Nicholas Chancery. In de 14e eeuw volgden meerdere families de Grelley's op, in de eeuwen daarna werd er veel bijgebouwd. De kerk kreeg een gotische stijl. In 1421-1422 werd de kerk een kapittelkerk (collegiale kerk) in opdracht van Hendrik VIII van Engeland met eigen kanunniken. In 1547 werd deze gesloten.

In 1847 werd het bisdom van Manchester opgericht en werd de kerk een kathedraal.[3] Gedurende de Tweede Wereldoorlog in 1940, werd de kathedraal beschadigd door de bombardementen van de Duitsers.[4] Ook in 1996 liep de kathedraal schade op, ditmaal door een bom van het Provisional Irish Republican Army[5]. Delen van de kerk en historische documenten gingen verloren.

In 1952 werd de kathedraal erkend als onroerend erfgoed van buitengewone waarde (Grade I listed building).[6]

Galerij

Zie de categorie Manchester Cathedral van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.