Jack van Gelder

Jack van Gelder (Amsterdam, 27 december 1950) is een Nederlands sportverslaggever en televisiepresentator.

Jack van Gelder
Volledige naamJack van Gelder
Geboren27 december 1950
Land Nederland
Beroeppresentator, sportverslaggever
Jaren actief1972 – heden
Bekend vanNOS Studio Sportzomer
NOS Studio Voetbal
NOS Langs de Lijn
Ziggo Sport
(en) IMDb-profiel
Portaal    Media

Biografie

Jeugd en opleiding

Van Gelder werd in Amsterdam geboren.[1] Naar eigen zeggen groeide hij op met de Amsterdamse voetbalclub AFC, waarin ook zijn vader Sal diverse functies vervulde. Ook zijn zoon Brian en kleinzoon Mick werden lid van de club. Hij volgde HBS-a aan het Spinoza Lyceum.

Carrière

Van Gelder kwam in 1972 in dienst van de TROS. Vanaf 1976 was hij tevens werkzaam voor de NOS als sportverslaggever, voor het eerst bij de Olympische Spelen van Montreal. Jack van Gelder is bekend om zijn enthousiaste manier van commentaar geven tijdens voetbalwedstrijden. Het commentaar dat hij en collega Bert Nederlof leverden tijdens het, door het Nederlands voetbalelftal gewonnen, EK van 1988 werd zelfs zo bekend dat het in de handel werd gebracht.[2] Een ander bekend voorbeeld werd de wedstrijd Argentinië - Nederland van het Wereldkampioenschap voetbal 1998, waar hij het uitschreeuwde van vreugde toen Dennis Bergkamp het doelpunt scoorde dat Nederland een plek in de halve finale opleverde.

Naast sportprogramma's presenteerde Van Gelder een aantal jaren het programma "Te land, ter zee en in de lucht". Daarna was hij nog enige tijd voice-over van dit programma. Voorts presenteerde hij amusementsprogramma's als Spel zonder grenzen, Dat zeg ik niet, Rappatongo en Sweethearts.

In 1995 tekende Van Gelder een langjarig contract met de NOS en de TROS en sinds 2001 is hij bij beide omroepen in vaste dienst.

In de aanloop naar het EK 2008 presenteerde hij de voetbalquiz Play like a Champion.

In 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 presenteerde hij NOS Studio Sportzomer tijdens drie EK's en twee WK's. De presentatie van deze programma's vond plaats op een buitenlocatie in het gastland van het sportevenement, zolang het Nederlands elftal in het toernooi zat.

In 2009 presenteerde Van Gelder het Nationale Songfestival vanuit Studio 22. In het programma werd er bepaald met welk liedje De Toppers naar het Eurovisiesongfestival in Moskou gingen.

Jack van Gelder presenteerde op zondagavond Studio Voetbal, waarin Jan van Halst en Jan Mulder aan tafel zitten, en iedere week samen met een gast het voetbalnieuws van commentaar voorzien. Ook presenteert hij voor NOS Studio Sport de studio-uitzendingen rond de Champions League-wedstrijden en voor NOS Langs de Lijn het radiocommentaar bij Europese wedstrijden van Nederlandse clubs, wedstrijden in de Eredivisie en de duels van het Nederlands Elftal.

Tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 mocht Van Gelder het commentaar doen bij de openingsceremonie samen met Léon Haan. Verder presenteerde hij toen 's middags "London Live".

Jack van Gelder met tennisser Richard Krajicek tijdens de Daviscupwedstrijd Spanje-Nederland

In juli 2015 tekende Van Gelder een contract van drie jaar om vanaf 15 september 2015 te gaan werken bij Sport1.[3] Toen hij de belangstelling van Sport1 aan de NOS bekendmaakte, wilde de omroep zijn aflopende contract bij de NOS verlengen tot het WK van 2018, maar Van Gelder koos uiteindelijk voor Sport1, mede omdat die de wedstrijden van de Champions League gaat uitzenden en de NOS niet meer.

Gevonden poëzie

Van Gelder valt op vanwege zijn zeer enthousiaste manier van commentaar geven; sommige uitspraken gelden als gevonden poëzie. Enkele teksten zijn inmiddels gebundeld.[4]

Prijs

In 2014 won hij de Theo Koomen Award voor beste radioverslag van een sportwedstrijd. Hij kreeg de prijs voor zijn commentaar bij de 2-1 die Klaas-Jan Huntelaar maakte in de allerlaatste minuut in blessuretijd tijdens de beslissende WK-wedstrijd Nederland-Mexico in 2014. De prijs werd in 2012 in het leven geroepen door de redactie van het programma Grand Café Kranenbarg.

Discografie

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Koningslied19-04-201327-04-201324als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
Wij zijn Nederland201908-06-2019tip22*met Jan Smit, Andre Rieu & John de Bever
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Koningslied201311-05-2013411*als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging

Trivia

  • Hij behartigde sinds 1979 de public relations van Cruyff Sportswear en zou dit dertien jaar blijven doen. In die tijd bemiddelde hij tussen Johan Cruijff en Ajax, zodat Cruijff begin december 1981 terugkeerde. Op dat moment stond Ajax flink achter in de competitie (3de achter PSV en AZ), maar uiteindelijk werden ze, met Cruijff, toch landskampioen in het seizoen 1981/1982 met maar liefst 117 goals vóór en 42 goals tegen, met verder ook in de basis Schrijvers; Ophof, Jansen, Rijkaard, Boeve; Vanenburg, Schoenaker, Lerby; Ling, Kieft, Olsen en als voornaamste reservespelers Galjé en Molenaar.
  • Hij was in 2006 eenmalig te zien in Mamma Mia!, waarin hij voor één avond de rol van Sam kreeg.
  • In 2007 was Van Gelder presentator van Tros Triviant.
  • Jack van Gelder presenteerde, samen met rapper Ali B, op 11 oktober 2008 "Kinderen voor Kinderen" in de Amsterdam ArenA. De registratie van het evenement werd op 8 november uitgezonden als Kinderen voor Kinderen 29.
  • Naast zijn journalistieke werk was hij mede-eigenaar van het kledingmerk For Fellows en aandeelhouder van het chocolademerk Chocoloco.
  • In februari 2009 was Jack te zien als 2e alternate Mr. Thenardier in de musical Les Miserables.
  • Sinds 2000 is Jack goodwill-ambassadeur van Cliniclowns.
  • In 2010 is Jack goodwill-ambassadeur geworden van Ubuntu Theatre Orga
  • Op 17 april 2014 speelt Van Gelder de rol van Pontius Pilatus in The Passion.
Zie de categorie Jack van Gelder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.