Hogere Landbouwschool

De Hogere landbouwhogeschool (voorheen bekend als de Cultuurschool) in Soekaboemi was tijdens en na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië een internerings- republikeins- en opvangkamp.

De Hogere Landbouwschool lag aan het eind van de Selabatoeweg. Het kamp was ondergebracht in het schoolcomplex en haar bijgebouwen. De school was omheind met prikkeldraad.

Krijgsgevangenenkamp

Soekaboemi was centraal gelegen in het zuidelijke deel van de residentie Buitenzorg. Soekaboemi werd in eerste instantie gebruikt als tussentijdse, tijdelijke verzamel- en interneringslocatie van krijgsgevangenen. Het betrof hier met name militairen die in Soekaboemi en de westelijke Preanger omstreeks 5 maart 1942 waren vastgelopen tijdens de laatste en chaotisch verlopen terugtocht vanuit Buitenzorg. De krijgsgevangenen werden ondergebracht in verschillende locaties om vervolgens naar de verschillende kampen in Tjimahi te worden verplaatst.

In de periode van 8 maart 1942 tot 1 juli 1942 fungeerde de school als tijdelijk interneringskamp voor krijgsgevangenen. De krijgsgevangenen die in de school waren geïnterneerd, waren afkomstig uit de omgeving en het kindersanatorium. In de loop van de volgende maanden werden de hoogste officieren met hun adjudanten overgebracht naar het 10e Bataljon en de overige krijgsgevangenen werden naar de verschillende kampen in Tjimahi overgebracht.

Republikeins kamp

In de periode 10 oktober 1945 tot 26 oktober 1945 fungeerde de school als republikeins kamp in verband met de Bersiap-periode.

Opvangkamp

In de periode 26 oktober 1945 tot 23 november 1945 fungeerde de school als opvangkamp na de Bersiap-periode.

Japanse kampen en oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog
Kampen:Lijst van jappenkampen · Jappenkampen in Nederlands-Indië · Kamp Batu Lintang · Kampili · Banjoebiroe · Muntilan · Tjideng · Tjimahi · Sandakan · Gevangenis van Changi
Spoorlijnen:Dodenspoorlijn · Pakanbaroe-spoorweg · Birmaweg
Overige oorlogsmisdaden:Dodenmarsen van Sandakan · Dodenmars van Bataan · Slachting op Banka · Troostmeisjes · Zaak Haga · Japans helleschip · Tjisalak · Massamoord te Babar · Serum-affaire · Dampit-affaire · Glodok-affaire · Madoera-affaire · Vuurpijlaffaires · Plantersaffaire · Hilgersaffaire · Algemeen Landbouw Syndicaat-affaire · Spoorwegaffaires · Wilhelmus-affaires · Japanse aanval op de Behar en moord op de bemanning · Massamoord op de Kei-eilanden
Gerelateerd:Nederlandse verzets- en guerrillagroeperingen in Nederlands-Indië · Moluks verzet tijdens de bezetting van Nederlands-Indië door Japan · Bloedbad in de Simpangclub
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.