10e Bataljon

Het 10e Bataljon Infanterie van het KNIL of kortweg het 10de Bataljon was een militair kampement in Batavia. Dit kampement was tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de periode van april 1942 tot 23 augustus 1945 een permanent krijgsgevangenenkamp en vanaf 24 augustus 1945 een beschermings- en opvangkamp in verband met de Bersiapperiode. Het kamp staat ook bekend als het Cycle Camp voor Engelsen en als het Java Main Camp voor de Japanse administratie.

De kazerne lag aan het Waterlooplein/Senen in het oude centrum van Batavia, iets ten oosten van het stadscentrum. Het was gedurende de gehele Japanse bezetting een doorgangskamp voor krijgsgevangenen die op transport gingen naar Sumatra, Singapore, Birma, Thailand, Indo-China en Japan. Dit waren de zogenaamde Java Parties. Deze krijgsgevangenen werden met zogeheten helleschepen vervoerd naar elders.

Het kamp kreeg de naam Cycle Camp omdat een deel van het kamp werd gevormd door de onderkomens van een compagnie wielrijders.

Special Party

In het kamp bevonden zich ook ongeveer 400 prominenten van de zogenaamde Special Party. Dit waren hoge ambtenaren en militairen die in handen vielen van de Japanners.

Een van deze prominenten was de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Ook Luitenant-generaal Hein ter Poorten bevond zich in eerste instantie in dit kamp. De prominenten werden op 28 december 1942 op transport gesteld naar Singapore en Formosa (het huidige Taiwan) en later werden zij verder naar Mantsoerije in Noord-China gebracht.

Tijdelijke kampen

In de periode van grootste aanvoer van de verschillende groepen krijgsgevangenen uit Java vanaf april 1942 tot eind 1943, zijn in Batavia-centrum nog enkele tijdelijke kampen geweest. Van deze kampen is weinig concrete informatie bekend. Volstaan wordt daarom enkel met de opsomming ervan:

  • Groot Militair Hospitaal aan de Hospitaalweg. Hier verbleven gemiddeld 100 zieke en verzwakte krijgsgevangenen.
  • Prins Hendrikschool aan de Schoolweg. Daar verbleven ongeveer 50 krijgsgevangenen.
  • Chinese School op Senen huisvestte enkele tientallen krijgsgevangenen.
  • Algemene Middelbare School aan de Oranje Boulevard. Dit betrof een hulp-kampziekenhuis van het 10e Batiljon.
Japanse kampen en oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog
Kampen:Lijst van jappenkampen · Jappenkampen in Nederlands-Indië · Kamp Batu Lintang · Kampili · Banjoebiroe · Muntilan · Tjideng · Tjimahi · Sandakan · Gevangenis van Changi
Spoorlijnen:Dodenspoorlijn · Pakanbaroe-spoorweg · Birmaweg
Overige oorlogsmisdaden:Dodenmarsen van Sandakan · Dodenmars van Bataan · Slachting op Banka · Troostmeisjes · Zaak Haga · Japans helleschip · Tjisalak · Massamoord te Babar · Serum-affaire · Dampit-affaire · Glodok-affaire · Madoera-affaire · Vuurpijlaffaires · Plantersaffaire · Hilgersaffaire · Algemeen Landbouw Syndicaat-affaire · Spoorwegaffaires · Wilhelmus-affaires · Japanse aanval op de Behar en moord op de bemanning · Massamoord op de Kei-eilanden
Gerelateerd:Nederlandse verzets- en guerrillagroeperingen in Nederlands-Indië · Moluks verzet tijdens de bezetting van Nederlands-Indië door Japan · Bloedbad in de Simpangclub
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.