Figeac

Figeac is een Franse gemeente in de regio Occitanie. Het is met ongeveer 10.000 inwoners de op een na grootste gemeente in het departement Lot.

Figeac
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioOccitanie
DepartementLot (46)
ArrondissementFigeac
Kantonhoofdplaats van 2 kantons: Figeac-Est en Figeac-Ouest
Coördinaten44° 37 NB, 2° 2 OL
Algemeen
Oppervlakte35,16 km²
Inwoners (1 jan. 2011)9.773
(278 inw./km²)
Hoogte170 - 451 m
Overig
Postcode46100
INSEE-code46102
Websitehttp://www.ville-figeac.fr/
Foto's
Portaal    Frankrijk

Figeac heeft zich in de middeleeuwen, op het kruispunt van Auvergne, Rouergue en Quercy ontwikkeld tot een van de meest florerende middeleeuwse steden. Een relatief groot deel van de oude bebouwing is bewaard gebleven; de stad heeft veel oude monumenten.

Figeac is gelegen aan de rivier de Célé, een zijrivier van de Lot.

Geschiedenis

In de negende eeuw liet Pepijn de Eerste, koning van Aquitanië, een abdij stichten, een zuster van de abdij van Conques. Figeac groeide hieromheen als een van de meest florerende steden in de Midi in de middeleeuwen. Het werd een koopmansstad op de grote pelgrimsroutes, en al in de 14e eeuw stichtte Figeac zijn muren. De rivaliteit tussen de kooplieden en de abt gaf de Franse koning de mogelijkheid om zijn macht in Figeac te vestigen door middel van de benoeming van een landvoogd.

De Honderdjarige Oorlog vertraagde de ontwikkeling van Figeac. Quercy lag destijds in het centrum van het conflict en de handel had er duidelijk onder te lijden. Door de ligging van Figeac aan de grote handelsroutes tussen het noorden en de Middellandse Zee volgde tijdens de renaissance echter een opleving van de stad.

In de periode van 1576-1623 was Figeac een van de vluchtplaatsen voor de Franse protestanten. In die periode werd een groot aantal godsdienstconflicten uitgevochten, met als gevolg dat de ontwikkeling van Figeac stilstond. Daarna ontwikkelde Figeac zich verder. Met name langs het kanaal (een in de 20e eeuw gedempte gracht, nu alleen nog te herkennen aan de straatnaam Rue du Canal) ontwikkelde zich een industrie van leerlooierijen en molens.

Bezienswaardigheden

Figeac heeft veel oude bebouwing. Al in de belle époque (de periode voor de Eerste Wereldoorlog) is een begin gemaakt met het behouden van het cultureel erfgoed, en is het Hôtel de la Monnaie gerestaureerd. Nog steeds is het een van de hoogtepunten in Frankrijk van de middeleeuwse bouwkunst. Met name de zuidgevel toont nog de originele opzet met de arcades.

In Figeac is de ontwikkeling van het bouwen van de 12e tot de 14e eeuw goed terug te vinden. De grote huizen (hôtels) van de rijke kooplieden hadden op de begane grond de werkplaats en het magazijn; aan de voorkant de arcades met de etalage. De woonruimte was op de eerste etage, via een smalle wenteltrap te bereiken. De zolders waren meestal droogzolders, voor het drogen van fruit, geverfde stoffen en dergelijke. De versiering van de façades was tot begin 13e eeuw Romaans, met bebaarde personages, mythische dieren en gestileerde bladmotieven, zoals te zien op het Maison du Griffon. De eropvolgende Franse gotiek kenmerkt zich door de grotere ramen en de sierlijke bladmotieven. De 14e eeuw kenmerkt zich door de luxueuze stenen paleizen van de oligarchie van Figeac (bijvoorbeeld het Hôtel d'Auglanat).

Tijdens de renaissance volgde een nieuwe generatie van huizen; de vensters werden nog groter, de toegangen van de huizen van de gegoede burgers werden monumentale trappen met fijnbewerkte deuren (bijvoorbeeld het Maison de Galiot de Genouillac).

Opvallend is op de Place des Écritures de afbeelding van de steen van Rosetta, gemaakt in zwart graniet door de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth. Het is een monument voor het levenswerk van Jean-François Champollion, samen met de bijbehorende ruimtes met een vertaling in het Frans van de tekst op de steen, en een tuin met onder meer papyrus, verwijzend naar het oudste papier waarop geschreven werd.

In Figeac bevindt zich het Champollion Museum, dat gewijd is aan de Egyptische kunst.

De Chemin du Puy, de 18 km lange pelgrimsroute tussen Figeac en Montredon, is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Geboren

Zie de categorie Figeac van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.