Farmsum

Farmsum (Gronings: Faarmsom) is een dorp in de gemeente Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen, dat direct grenst aan de plaats Delfzijl. Het dorp telt 1.585 inwoners (2019).

Farmsum
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Groningen
Gemeente Delfzijl
Coördinaten53° 19 NB, 6° 56 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)1.585[1]
Overig
Woonplaatscode3235
Websitewww.farmsum.net
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Foto's
Gezicht op Farmsum vanaf de Oosterveldweg
Het Eemsmondgebouw in Farmsum (2012)
Portaal    Nederland

Geschiedenis

Het noordwestelijke oude deel van het dorp is gelegen op een wierde. Omstreeks het jaar 1000 werd voor het eerst gesproken van het dorp Farmsum: Fretmarashem. Deze naam laat zich verklaren als 'woonplaats van Fretmar ("Vredemaar")'. In het jaar 1228 was er sprake van Fermeshem. Aan het einde van de 14de eeuw werd de naam als Fyrmesen geschreven en nog later als Fermissum en Farremsem. De rechtspraak, ook de proosdij over het oosten van Fivelingo en de Oldambten, was toen in handen van de Ripperda's, de bewoners van het Huis te Farmsum.

In de Franse tijd is Farmsum kortstondig, in 1809, een zelfstandige gemeente geweest. De Fransen hadden het plan om van Farmsum en Delfzijl een tweelingvesting te maken. Dit zou betekenen dat Farmsum een fortresse zou worden, maar van het plan kwam niets terecht. Tijdens het beleg van Delfzijl (1813-1814) had Farmsum zwaar te lijden onder de beschietingen en uitvallen van de Fransen en omdat het schootsveld rond de vesting vrijgemaakt moest worden.

Farmsum heeft een eigen spoorwegstopplaats gehad. Deze stopplaats Farmsum diende van 1910 tot 1934 voor de treinen van de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl en van 1929 tot 1941 voor die van het Woldjerspoor. Dat is in 1942 opgebroken, maar het koffiehuis bestaat nog.

Monumenten

De hervormde kerk van Farmsum werd in 1869 gebouwd ter vervanging van de bouwvallige middeleeuwse kerk. Een ander monument in het dorp is de in 1977 verplaatste korenmolen Aeolus.

Molukse bevolking

In Farmsum woont een kleine Molukse gemeenschap die door de Nederlandse regering hun eigen woonwijken toegewezen kregen na de aankomst in 1951.

Bedrijvigheid

Farmsum telt meer dan 320 bedrijven. Zuidelijk van de bebouwing van Farmsum ligt aan het Eemskanaal de Farmsumerhaven. Deze vervult een functie als ligplaats voor schepen en biedt ruimte voor overslagactiviteiten.

Geboren in Farmsum

Zie ook

Zie de categorie Farmsum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.