Evonik Industries

Evonik Industries AG met hoofdzetel in de Duitse stad Essen is een beursgenoteerd bedrijf in de speciaalchemie. De onderneming realiseert meer dan 80 procent van haar chemieomzet uit leidende marktposities.[1] In Marl (Duitsland) bevindt zich de grootste vestiging van Evonik ter wereld. De RAG-Stiftung is hoofdaandeelhouder met bijna 68% van de aandelen in handen.

Evonik Industries AG
Hoofdkantoor Evonik in Essen
BeursDeutsche Börse: EVK
OprichtingOp 12 september 2007 werd RAG-Beteiligungs-AG hernoemd als Evonik Industries AG
SleutelfigurenKlaus Engel (Bestuursvoorzitter)
Hoofdkantoor Essen
Werknemers36,043 (31 dec 2018)
ProductenChemische producten
Omzet 15 miljard (2018)
Winst€ 1,294 miljard (2018)
Marktkapitalisatie€ 12,5 miljard (23 juli 2019)
Website(en) Evonik bedrijfswebsite
Portaal    Economie

Achtergrond

Oprichting

In september 2007 ontstond met Evonik Industries AG een nieuw industrieconcern met de segmenten Chemie, Energie en Immobiliën. De onderneming ontstond uit de zogenaamde "witte sector" van RAG Aktiengesellschaft (RAG AG), die in 1969 als Ruhrkohle AG opgericht werd. Om beter op de internationale markten te kunnen opereren, stemde de Raad van Toezicht van RAG AG op 11 oktober 2006 in met de omvorming van RAG-Beteiligungs-GmbH in RAG-Beteiligungs-AG, die de overeenkomstige sector van RAG Aktiengesellschaft omvatte. In juni 2007 werd de RAG-Stiftung opgericht. Op 30 november 2007 droegen de voormalige aandeelhouders E.ON, RWE, ThyssenKrupp en ArcelorMittal hun aandelen direct of indirect voor telkens één euro over aan de nieuw opgerichte RAG-Stiftung.

De naam Evonik werd gecreëerd door Manfred Gotta. Met het uit het Latijn afgeleide prefix "Evo" legt men de associatie "stam" of "kiem", het werkwoord "evolvere" betekent "zich ontwikkelen".[2] De nieuwe concernkleur "Deep Purple", een donkere paarse tint, staat voor de creativiteit van het nieuwe concern.[3]

Aandeelhoudersstructuur

In juni 2008 verwierf de Britse financiële investeerder CVC Capital Partners voor 2,4 miljard euro een aandeel van 25,01% in Evonik. Na de transactie hield de RAG-Stiftung een meerderheidsbelang van 74,99%.

In opdracht van de RAG-Stiftung zou Evonik in 2012 naar de beurs gaan, omwille van de slechte marktsituatie werd de beursgang echter uitgesteld.[4]

Sinds 25 april 2013 worden de aandelen van Evonik op de beurs van Frankfurt verhandeld. Sinds 5 maart 2015 ziet de aandeelhoudersstructuur er als volgt uit:

  • 67,9%: RAG-Stiftung
  • 17,9%: CVC Capital Partners
  • 18,1%: free float.

De aandelen maken deel uit van de MDAX-index en zijn ook opgenomen in de MSCI World aandelenindex.

Activiteiten

Evonik Industries AG is actief in het segment speciaalchemie met de hoofdzetel in Essen. Het is het vijfde grootste Duitse chemieconcern en is een van de internationale topondernemingen in de speciaalchemie. Evonik Industries behaalt 75% van haar omzet in het buitenland en is actief in meer dan 100 landen.

In 2015 kreeg het concern een nieuwe structuur waardoor Evonik zich nog meer op haar corebusiness kan focussen. Dit past binnen de ondernemingsstrategie van duurzame waardevermeerdering. De drie operationele segmenten Nutrition & Care, Resource Efficiency en Performance Materials worden ondersteund door Evonik Technology & Infrastructure, Administrative Services en het Corporate Center. De vroegere chemiesegmenten werden gebundeld in drie GmbH’s, aangevuld door Evonik Technology & Infrastructure GmbH.

  • Nutrition & Care is de grootste activiteit en had een aandeel van 35% van de totale omzet in 2015. Het maakt chemicaliën die worden gebruikt voor consumentengoederen, diervoeding en geneesmiddelen. Eind 2014 werd in Singapore een nieuwe installatie voor de productie van het aminozuur methionine in dienst genomen. Het was de tot nu toe grootste individuele investering van het chemieconcern.
  • Resource Efficiency had in omzetaandeel van circa 32% in 2015. Het segment vervaardigt milieuvriendelijke en energiezuinige producten voor de auto-industrie, de verf- en coatingindustrie evenals de bouwindustrie. Tot dit segment behoren de Business Units Inorganic Materials (productie van speciaalchemicaliën) en Coatings & Additives (producten voor de lak-, verf- en coatingindustrie evenals voor de kleefstof- en dichtingsindustrie).
  • Specialty Materials is het kleinste segment en vertegenwoordigde een omzetaandeel van circa 25% in 2015. Hier worden vooral polymere materialen evenals tussenproducten voor de rubber- en kunststofindustrie geproduceerd. Het omvat de Business Units Performance Polymers en Advanced Intermediates.

Voormalige participaties

Evonik heeft haar voormalige participaties in de sectoren Energie en Immobiliën verkocht en focust zich nu op de kernactiviteit speciaalchemie.

Energie

STEAG GmbH (voordien: Evonik Steag GmbH) produceert in Noordrijn-Westfalen en in Saarland in acht steenkoolcentrales met een vermogen van ca. 8000 megawatt acht procent van de Duitse elektriciteit. Ze is hiermee de vijfde grootste Duitse elektriciteitsproducent. Eind 2010 werd een aandeel van 51% voor 649 miljoen euro verkocht aan een Stadtwerke-consortium uit het Ruhrgebied. In september 2014 werd het resterende belang van 49% voor 570 miljoen euro ook door het consortium overgenomen.

Immobiliën

De immobiliëndochteronderneming Evonik Immobilien GmbH werd door een besluit van de aandeelhoudersvergadering omgedoopt tot Vivawest GmbH. De inschrijving in het handelsregister vond plaats op 14 december 2011. Op 1 januari 2012 fusioneerde Vivawest met Wohungsgesellschaft THS onder de naam Vivawest. In 2013 verkocht Evonik het merendeel van haar aandelen in Vivawest aan de RAG-Stiftung, aan het pensioenfonds van Evonik en de steenkoolonderneming RAG AG. Medio 2015 verkocht Evonik het laatste belang van 10,9% in Vivawest.[5]

Corporate Responsibility

In 2008 ontwikkelde Evonik Industries haar Corporate Responsibility (CR)-strategie als vast onderdeel van de bedrijfsstrategie en bedrijfscultuur.[6] Drie richtlijnen vormen de basis van CR van het concern:

  • De gedragscode is bindend voor het hele concern en vat de belangrijkste bedrijfsprincipes en normen samen.
  • De Global Social Policy verplicht de medewerkers om de basiswaarden na te leven die gestoeld zijn op internationale principes en normen.
  • De VGKM-richtlijn formuleert wat het concern onder de ondernemingswaarden Veiligheid, Gezondheid, Kwaliteit en Milieu verstaat.

Evonik Industries is lid van het Global Compact van de Verenigde Naties en is bovendien gebonden aan het wereldwijde initiatief Responsible Care om de gezondheid, veiligheid, het milieu en de productverantwoordelijkheid binnen het concern continu te verbeteren. De onderneming heeft ook het Leitbilds für verantwortliches Handeln in der Wirtschaft (Code of Responsible Conduct for Business) ondertekend. Het jaarlijkse CR-Bericht van Evonik richt zich naar de normen van het Global Reporting Initiatief (GRI).

Wegreen beoordeelt de duurzaamheid van Evonik met "middelmatig" (3,0).

Sponsoring

Sinds het voetbalseizoen 2006/2007 is Evonik (aanvankelijk RAG Aktiengesellschaft) hoofdsponsor van de club Borussia Dortmund (BVB) uit de Duitse Bundesliga. Deze overeenkomst werd diverse malen vernieuwd en op 27 juni 2014 maakten BVB en Evonik bekend dat het sponsorcontract tot 30 juni 2025 wordt verlengd. Daarnaast komt Evonik in het bezit van 9,06% van het aandelenkapitaal van Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA. In augustus 2014 werd besloten tot een kapitaalverhoging van Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA. Evonik nam hier aan deel en is met 14,78% de grootste aandeelhouder van de enige beursgenoteerde voetbalclub in de Duitse eerste klasse.

Op de borst van de BVB-spelers prijkte in de overgangsperiode tot aan de bekendmaking van de nieuwe naam Evonik in september 2007 alleen maar een uitroepteken van de kunstenaar Otmar Alt. Naar aanleiding van de nieuwe naam voor de afgescheiden tak van RAG Aktiengesellschaft in Evonik werden aan de meer dan 50.000 abonnees in het seizoen 2007/2008 gratis voetbaltruitjes (thuistruitje) met het nieuwe Evonik-logo uitgedeeld.

Evonik ondersteunt de activiteiten van de katholieke hulporganisatie Adveniat voor een verbetering van de levensomstandigheden in Latijns-Amerika.[7]

Op 17 mei 2011 schonk Evonik in het kader van een benefietwedstrijd tussen Borussia Dortmund en een Japanse selectie één miljoen euro aan een kinderziekenhuis in het aardbevingsgebied in Tohoku/Ichinosekishi, dat tijdens de Tōhoku-aardbeving in 2011 verwoest was.[8]

Evonik is ook hoofdsponsor van de Ruhrfestspiele in Recklinghausen en van de non-profitorganisatie Rebikoff-Niggeler op de Azoren, die de duikboot Lula 1000 inzet voor onderzoek. De koepel van deze duikboot is gemaakt uit plexiglas.

Donaties aan partijen

In september 2014 besteedde Evonik Industries in totaal 160.000 euro aan partijdonaties. Hiervan ging 90.000 euro naar de SPD en 70.000 euro naar de CDU.

Antwerpen

Op 11 januari 2013 maakte Evonik Industries bekend dat het zijn activiteiten in de Antwerpse haven verder uitbreidt. Evonik Industries voert in Antwerpen onder meer de productie op van MTBE (methyl-tert-butylether) met meer dan 75.000 ton. MTBE is een component die het octaangehalte van brandstoffen verhoogt, wat tot een betere verbranding ervan leidt. Ook komt er, naast de bestaande C4-site, een nieuwe installatie voor de productie van 1,3-butadieen , een product dat eigenschappen zoals de stijfheid van rubber en kunststoffen beïnvloedt, bijvoorbeeld in banden, schoenzolen en tapijtbodems. Daardoor komen er tegen midden 2015 iets meer dan twintig arbeidsplaatsen bij. De installatie wordt opgestart tegen de eerste jaarhelft van 2015.[9][10][11]

Op 17 mei 2013 maakte Evonik Industries bekend dat het in samenwerking met EDF Luminus een windturbine gaat bouwen op de site van Evonik Industries.[12][13][14]

Eind 2013 sloot Evonik Industries de renovatie van zijn hoofdgebouw in Antwerpen af. Blikvanger is de architectuur van de voorgevel: 116 LED-strips die in kleur kunnen oplichten.[15][16][17]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.