Megawatt

De megawatt (symbool MW) is een tot het SI behorende afgeleide eenheid voor vermogen. Een megawatt is gelijk aan 106 watt, dat is 1 000 000 watt, dus gelijk aan 1000 kilonewton maal meter per seconde. Eén megawatt komt overeen met 1359,6 paardenkracht (pk), de inmiddels verouderde eenheid, waarmee vroeger het vermogen werd aangeduid (bijvoorbeeld nog bij motoren). Deze MW-eenheid wordt veel gebruikt voor grote vermogens.

Grotere/kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−6 microwatt μW
10−3 milliwatt mW
1 watt W
103 kilowatt kW
106 megawatt MW
109 gigawatt GW
1012 terawatt TW
1015 petawatt PW

Natuur

Niagarawatervallen

In de natuur komt zo'n groot vermogen voor bij bijvoorbeeld onweer. Een bliksemflits heeft een vermogen van ongeveer 1 MW per meter.[1] Watervallen kunnen, afhankelijk van hun valhoogte en debiet een vermogen leveren dat vele malen groter is dan een megawatt. De eerste door een waterval aangedreven turbine in de Niagarawatervallen leverde in 1896 al een vermogen van 75 megawatt. Tegenwoordig zijn de turbines zodanig gemoderniseerd, dat ze een gezamenlijk vermogen hebben van 4,4 gigawatt (4400 MW). Toch wordt maar een klein deel van het vallende water gebruikt voor energieproductie. Het totale vermogen van al het vallende water is dus vele malen hoger.

Energieopwekking

Naast de Niagarawatervallen zijn er talloze andere vormen van elektriciteitsproductie. Een warmte-krachtcentrale kan een vermogen hebben tot ongeveer 2000 megawatt. De eerste kerncentrale in Sellafield in Engeland had een vermogen van 50 MW. Later is dit opgevoerd tot 200 megawatt. Tegenwoordig heeft de gemiddelde kerncentrale een vermogen van ongeveer 880 MW (totaal vermogen van 370 gigawatt gedeeld door 420 kernreactoren). Windturbines hebben gemiddeld een vermogen van ruim één megawatt (2206 MW verdeeld over 1980 molens in Nederland), maar het opgewekte vermogen kan in de tijd sterk fluctueren.

Energieverbruikers

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat één megawatt vermogen goed is voor ongeveer 1000 Amerikaanse huishoudens. De belasting is dan per huishouden gemiddeld één kilowatt, dus het energieverbruik ongeveer 9000 kWh of 9 megawattuur per jaar. Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een West-Europees huishouden ligt een stuk lager, namelijk rond de 3500 kWh per jaar. Grote industrieën zitten al snel boven een vermogen van één megawatt, terwijl sommige wetenschappelijke onderzoeksapparatuur (zoals deeltjesversnellers, supermagneten of superlasers) zelf alleen al een vermogen heeft van meer dan één megawatt. Ongeveer 15 middenklasseauto's hebben ook een gezamenlijk vermogen van één megawatt. Grote vaar- en voertuigen, zoals locomotieven, onderzeeboten en vliegdekschepen hebben vermogens vanaf 2 tot 5 MW en tot enkele honderden megawatt (500-1300 MW)[2] voor vliegdekschepen.

Bronnen

  1. Rakov, V; Uman, M, Lightning: Physics and Effects, Cambridge University Press, 2003
  2. Nuclear Regulatory Commission. (2007). 2007–2008 Information Digest
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.