Eulophia

Eulophia is een geslacht met meer dan 200 soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae.

Eulophia
Eulophia petersii
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Cymbidieae
Subtribus:Eulophiinae
Geslacht
Eulophia
R.Br. ex Lindl. (1821)
Typesoort
Eulophia guinensis Lindl. (1823)
Eulophia guineensis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Eulophia op Wikispecies
Portaal    Biologie

Het zijn overwegend terrestrische planten uit subtropische en tropische streken van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en zuidelijk Afrika. Ze komen voor in uiteenlopende biotopen, van schaduwrijke tropische regenwouden tot woestijnen, waarin ze lange periodes van droogte kunnen overleven door hun grote, vlezige pseudobulben.

Naamgeving en etymologie

  • Synoniemen: Cyrtopera Lindley (1833), Hypodematium A. Rich (1848), Lissochilus R. Br. (1821), Orthochilus Hochst. (1850), Platypus Small & Nash (1903)

De botanische naam Eulophia is afkomstig van het Oudgriekse eu- (echt) en lophos (kam), verwijzend naar de van kamvormige ribbels voorziene bloemlip.

Kenmerken

Eulophias zijn grote, overwegend terrestrische, zelden epifytische of lithofytische planten. Ze bezitten grote, vlezige, spoelvormige pseudobulben, een korte stengel en lange, lancetvormige, in de lengte geplooide bladeren. De bloeiwijze is een veelbloemige, soms vertakte bloemtros op een basale, tot 1,5 m lange bloemstengel.

De bloemen zijn middelgroot en geresupineerd. Kelk- en kroonbladen zijn gelijkvormig, de laterale kelkbladen zijn opwaarts gebogen, de bloemlip is één- tot drielobbig, hol aan de basis en draagt een callus met een aantal parallelle, in de lengte lopende ribben. Het gynostemium is voorzien van een lange voet en draagt twee pollinia op een stipum.

Taxonomie

Het geslacht omvat 200 tot 250 soorten. De typesoort is Eulophia guinensis.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.