El Jadida (stad)

El Jadida (Arabisch: الجديدة, Berbers: ⴰⵍ-ⵊⴰⴷⵉⴷⴰ, Frans/Engels: el-Jadida of al-Jadida) --met vroegere namen Mazighen (Arabisch: مازيغن, Berbers: ⵎⴰⵣⵉⴳⴻⵏ), al-Breyja (Arabisch: البريجة), Mazagan (Arabisch: مازاگان, Berbers: ⵎⴰⵣⴰⴳⴰⵏ, Frans: Mazagan, Portugees: Mazagão) en al-Mahdouma (Arabisch: المهدومة)-- is een havenstad aan de Atlantische kust van Marokko, in de gelijknamige provincie El Jadida, gelegen (in de voormalige regio Doukala-Abda) in de regio Casablanca-Settat. Vanuit de haven worden diverse landbouwproducten uitgevoerd. In de stad wonen 220.181 mensen (2019). Tijdens het Franse protectoraat over Marokko (1912-1956) werd de stad Mazagan genoemd.

El Jadida
ⴰⵍ-ⵊⴰⴷⵉⴷⴰ / الجديدة
Plaats in Marokko

Situering
RegioCasablanca-Settat
ProvincieEl Jadida
Coördinaten33° 14 NB, 8° 30 WL
Algemeen
Inwoners (2019)220.181
Portaal    Afrika
Portugese stad Mazagan (El Jadida)
Werelderfgoed cultuur
Land Marokko
UNESCO-regioArabische Staten
Criteriaii,iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.1058
Inschrijving2004 (28e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De stad werd in 1502 ingenomen door de Portugezen. Zij noemden haar Mazagão en behielden haar na 1541 als enige stad in Marokko. Mazagão werd herhaaldelijk belegerd door de Marokkanen en kwam uiteindelijk in 1769 in Marokkaanse handen na door de Portugezen bij hun vertrek grotendeels te zijn verwoest. Het oude Portugese fort, waar de stad omheen is gebouwd, is nog steeds te bezoeken. In 2004 werd het historische centrum van de stad door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Een belangrijke bezienswaardigheid is de Portugese cisterne. Deze werd in 1514 gebouwd maar diende oorspronkelijk als opslag en later als munitiedepot. In 1541 werd het een reservoir voor drinkwater. In 1916 werd de cisterne bij toeval ontdekt.

Sport

  • Voetbal: De voetbalclub Difaa El Jadida speelt in El Jadida.
  • Golf: De Royal Golf El Jadida werd in 1993 geopend. In 2012 wordt hier het Open Madaef van de EPD Tour gespeeld.

Afbeeldingen

Geboren

Zie de categorie El Jadida van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.