Duivendrechtsebrug

De Duivendrechtsebrug (brug nr. 1267) is een beweegbare dubbele tafelbrug over de Weespertrekvaart die het dorp Duivendrecht verbindt met de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. De brug verbindt de Rijksstraatweg in Duivendrecht met de Rozenburglaan in Amsterdam.

Geschiedenis

Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 ging de hoofdverbinding van Amsterdam naar Utrecht via Duivendrecht lopen. De eerste brug was een valbrug uit 1686 en werd Kuipertjesbrug genoemd, naar een vatenmakerij in de buurt. Deze brug lag ten westen van de huidige brug.

Daarna waren er tot 1871 achtereenvolgens verschillende houten bruggen. In 1871 kwam er een draaibrug van ijzer en hout. In 1925 werd de brug door een aanvaring ontzet en onbruikbaar. Er kwam een tijdelijk bootje voor in de plaats.

In 1927 kwam er een nieuwe beweegbare basculebrug brug en die lag vijf meter ten oosten van de oude draaibrug in het verlengde van de Rijksstraatweg. Tot de opening van de rijksweg A2 in 1954 moest al het verkeer richting Utrecht over deze brug. De Rijksstraatweg was toen vanuit Duivendrecht de doorgaande verbinding tussen Amsterdam en Utrecht.

Tot de komst van de metro in 1977 werd de brug in het spitsuur zeer intensief bereden. Zo reden er per spitsuur ongeveer 200 stads en streekbussen over de brug, waaronder de zeer zware buslijn 55. Er was in het spitsuur dan ook vrijwel altijd sprake van filevorming en vertraging, ook op de aansluitende slecht bestrate serpentine-achtige Gooisehulpweg en op de Rozenburglaan.[1]

De brug uit 1927 bleef in gebruik tot 1987 en werd vervangen door een nieuwe dubbele tafelbrug in verband met de bouw van bruggen voor de A10. De nieuwe brug kwam een stuk oostelijker te liggen dan de oude brug en sloot daarmee niet meer rechtstreeks aan op de Rijksstraatweg maar op de door Duivendrecht verlengde Rozenburglaan. Deze laan loopt onder de Gooiseweg door waar wordt aangesloten op de Industrieweg welke weg weer aansluit op de Rijkstraatweg en de Gooiseweg.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.