Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans is een themapark gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde in de provincie Zeeland. Naast het attractieve karakter van het park vervult Deltapark Neeltje Jans ook een educatieve functie met betrekking tot de Deltawerken.

Deltapark Neeltje Jans
Het Waterpaviljoen
SlagzinHet leukste dagje uit met de hele familie!
EigenaarAspro Ocio
Opening2009
Eerdere namenDelta-Expo, WaterLand Neeltje Jans
Seizoengehele jaar
Attracties
Totaal7
Locatie
LocatieVrouwenpolder,  Nederland
Officiële website
Portaal    Attractieparken

Geschiedenis

Deltapark Neeltje Jans is ontstaan uit een publieksvoorlichtingscentrum dat, op initiatief van Rijkswaterstaat, tijdens de bouw van de Oosterscheldekering van 1979 tot 1986 is opgezet. Tijdens deze periode wordt het centrum al door honderdduizenden uit binnen- en buitenland bezocht. Gedurende de bouw van de Oosterscheldekering wordt het centrum continu uitgebreid met informatie over de actuele stand van de bouw van de Oosterscheldekering.

Delta-Expo

Hoofdgebouw Neeltje Jans Delta Park

Met het openen van de Oosterscheldekering door Koningin Beatrix op 4 oktober 1986 krijgt ook het voorlichtingscentrum een permanent karakter en gaat door onder de naam ‘Delta-Expo’ in het ir J.W. Topshuis, het bedieningsgebouw van de Oosterscheldekering. Naast technisch geïnteresseerden wordt het centrum nu ook in toenemende mate door verblijfs- en dagrecreanten bezocht. Door deze trend wordt besloten om het aanbod naast een educatieve waarde ook een attractiever karakter te geven.

WaterLand Neeltje Jans

In 1997 verzelfstandigt de Delta-Expo, die tot dan via een stichting gerund werd. De naam wordt dan gewijzigd in WaterLand Neeltje Jans. Diverse attracties met als thema Deltawerken, zeedieren en waterplezier worden aan het aanbod toegevoegd.

Deltaplaza

Zeehondshow Neeltje Jans

Op 19 augustus 2002 verwoest een uitslaande brand het ontvangstgebouw ‘Deltapaviljoen’. Terwijl met tijdelijke voorzieningen het park voor bezoekers open blijft wordt er direct begonnen met de bouw van een nieuw multifunctioneel gebouw: ‘Deltaplaza’. Op 25 juli 2003 wordt het gebouw al deels in gebruik genomen. Diverse onderdelen die nog gevestigd waren in het ir J.W. Topshuis, zoals de Delta-Expo, een koffiehoek en de kantoren, worden eind 2003 ondergebracht in Deltaplaza. Gedurende de periode 2003-2005 wordt ook de binnenhaven Neeltje Jans omgevormd tot een baai, rond waar alle activiteiten van WaterLand Neeltje Jans geconcentreerd zijn.

Deltapark Neeltje Jans

In 2007 wordt de naam van het themapark veranderd in ‘Deltapark Neeltje Jans’. Waar de naam WaterLand Neeltje Jans voor het publiek vooral met de attracties geassocieerd werd moet Deltapark Neeltje Jans een neutraler karakter uitdragen, waarbij er evengoed nadruk gelegd wordt op het inhoudelijke aspect. In augustus 2008 werd het park overgenomen door het Spaanse bedrijf Aspro.[1]

Attracties

Zeehondenverblijf en zeeleeuwen

Zeehondshow Neeltje Jans
Zeehondshow Neeltje Jans

Sinds 2000 zijn er 4 gewone zeehonden te zien in het park. Het hele jaar door worden hiermee shows gegeven. Sinds 2012 zijn er ook 3 zeeleeuwen. Er worden sinds kort ook 2 wilde meeuwen gevoed tijdens de show.

Waterspeelplaats

De Waterspeelplaats, voltooid in 1996, is een van de attracties met het hoogste waarderingscijfer. De speelplaats bestaat uit een ronde kuil met een doorsnee van veertig meter, omringd door een dijkje. Op die dijk stroomt het water, opgepompt uit zee, in een goot. Via watervalletjes en riviertjes kunnen kinderen de stroming en de loop van het water veranderen. De Waterspeelplaats bevat allerlei attributen, zoals een schroef van Archimedes, een waterrad, een waterorgel en een watertunnel met grotten. Blikvanger en herkenningspunt van de Waterspeelplaats is een acht meter hoge windmolen.

Waterpaviljoen / Expo WalvisWereld

Bezoekers van het Waterpaviljoen komen binnen in het zilveren ‘staartgedeelte’ van het gebouw. Dit deel is een ontwerp van NOX architekten uit Rotterdam. Er is geen raam dat uitzicht geeft op de horizon, vloeren zijn nooit horizontaal. Door de gangen lopen en kijken is, anders dan in het museum, geen gescheiden activiteit: elke stap levert andere beelden op. Water in vloeibare vorm spuit hier uit een geiser, springt als grote druppel en regent in een grote regenschaal.

Rondvaart

Rondvaartboot Neeltje Jans Delta Park

Sinds mei 2005 is Deltapark Neeltje Jans eigenaar van Rederij den Breejen. In het seizoen voert deze rederij met de ‘Christiaan B’ rondvaarten uit over het Nationaal Park Oosterschelde. Deze rondvaarten duren een uur en zijn uitsluitend toegankelijk voor bezoekers van Deltapark Neeltje Jans. Het vertrek gebeurt vanaf Deltapark Neeltje Jans en het schip heeft een capaciteit van 600 bezoekers. Tijdens de rondvaarten wordt informatie gegeven over het natuurgebied en haar bewoners. Tijdens de vaarten worden regelmatig zeezoogdieren gezien zoals zeehonden en bruinvissen.

Waterglijbaan

Vrijwel direct bij de entree van het park, naast Deltaplaza en het zeehondenbassin staat sinds 2003 de 60 meter lange waterglijbaan. In tweepersoonsbootjes roetsjen de gasten van Deltapark Neeltje Jans zo’n 12 meter naar beneden.

Orkaanmachine

Delta Expo en Experience bij Neeltje Jans

De orkaanmachine, een Zwitsers fabricaat, is een coconvormig gebouw van 15 meter lang en 7 meter breed waarin een grote ventilator staat opgesteld. In een tiental seconden wordt de wind opgevoerd van windstilte tot 133 kilometer per uur. Getooid met veiligheidsbril kan die storm met orkaankracht beleefd worden in groepjes van ca. 12 personen. De orkaanmachine is in gebruik sinds april 2003.

Moby Dick

Moby Dick is een Rockin' Tug, een boot die op een hellingbaan beweegt. Er kan bijna een hele klas leerlingen (24 personen) tegelijk in, of 8 volwassenen en 12 kinderen. Moby Dick is vanaf eind maart 2005 in gebruik gegaan, maar inmiddels uit het park verwijderd.

Delta Experience

De Delta Experience is een educatieve attractie over de watersnoodramp van 1953 met een soort Panorama Mesdag, maar dan met filmbeelden en speciale effecten.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.