Boerlo

Boerlo, ook wel Boirlo of Boller is een verdwenen kasteel in het dorp Boekend in de Nederlandse gemeente Venlo. Ook wordt het goed in een enkele bron aangeduid als kasteel Blerick[1]

Boerlo
LocatieBoekend, Venlo, Nederland
Coördinaten51° 23 NB, 6° 8 OL
Algemeen
Kasteeltypeherenhuis met bijgebouwen
Huidige functieindustrieterrein
Gebouwd in<1430
Gesloopt in1838/1957
Herbouwd inna 1838
Detailkaart

Locatie

Het kasteel bevond zich in een oude Maasmeander, waar de Everlose Beek doorheen stroomde, in het Saorbrook. Dit is een gebied dat sinds 1950 in gebruik is als industrieterrein, Venlo Trade Port, welk in de oksel van de Groot-Bollerweg en de spoorlijn Venlo - Eindhoven ligt.

Geschiedenis

De hof Boerlo is ontstaan in de late middeleeuwen, ten noordwesten van het kerspel Blerick. Het kasteel werd bewoond door de familie Van Boerlo, die waarschijnlijk haar naam ontleende aan het kasteel. Wanneer het goed precies werd gebouwd, is niet bekend. Wel wordt het vermeld in een leenregister uit de 15e eeuw. De familie Van Boerlo woonde al in de 14e eeuw in Blerick, maar dat hoeft niet te betekenen dat het goed al in die eeuw bestond. Het goed wordt pas afgebeeld op een kaart van Cornelis Lowis uit 1677.

De hof Boerlo werd in 1430 door Arnold van Egmont, hertog van Gelre, als leen gegeven dat huys tot Boerlo, met al syn hovereidinge, seylant, bosch, broeck en beemde aan Freetze van Breede, waarbij haar echtgenoot Gerlach van Vossem het vruchtgebruik kreeg. Na 1473 werd het goed opgesplitst in Groot en Klein Boller. In 1543 werden Adolf van Waldoes en Anna van Bree de nieuwe bewoners van Boerlo. In 1569 woonde Johan Schenck op Boerlo, dat hij geërfd had van Johan van Kessel genaamd Breij. Hij was de eerste Schenck die zich Heer van Blerick mocht noemen.

In 1674 verkocht Karel II van Spanje zijn bezittingen in de regio, waaronder ook Boerlo. Nieuwe eigenaar werd de familie Van Hasselholt genaamd Stockhem, als tijdelijke Heer van Blerick. Deze familie was tevens beleend met De Munt in Tegelen. Een halve eeuw later, in 1722, werd Franciscus Gerardus Ruys, raadsheer bij het Hooggerechtshof te Venlo, beleend met de helft van de Heerlijkheid Blerick door Isablla Anna Maria van Dorth, weduwe van Joannes Adrianus Romer, welke de helft van de sinds 1715 opgesplitste Heerlijkheid Blerick bezat. De andere helft was nog steeds in handen van de familie Schenck van Nijdeggen.

In de Franse tijd in Nederland vervielen de feodale rechten. In 1815 kwam Boerlo leeg te staan, waarna het steeds verder in verval geraakte.

Huis Boerlo

Op 20 december 1836 werd het kasteel door de erven van Ruys van Nieuwenbroeck verkocht aan notaris Johannes Clercx, welke het vervallen kasteel liet afbreken en op dezelfde plek Huis Boerlo liet bouwen, dat de naam 't Kestieëlke kreeg. Op dat moment bestond de hoeve Groot-Boerlo nog, dat tegenover het nieuwe Huis Boerlo lag. Zoon Jean Clercx vestigde zich na zijn studie rechtsgeleerdheid in Blerick. Naast Huis Boerlo was hij eigenaar van onder andere het voormalige Fort Sint-Michiel.

Indeling

De Tranchotkaart toont een complex, omgeven door een binnen- en buitengracht. Het grondplan van het woongedeelte had een U-vorm. Ten noorden van het hoofdgebouw, binnen de binnengracht, lag een plein met aan oostzijde een bijgebouw. Tussen de binnen- en de buitengracht lag nog een plein, welk aan weerszijden werd geflankeerd door bijgebouwen.

Industrieterrein

Huis Boerlo werd in 1957 gesloopt ten behoeve van de aanleg van industrieterrein Groot-Boller, dat tegenwoordig Venlo Trade Port heet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het dusdanig beschadigd dat het plaats moest maken voor het huidige industriegebied. De hoeve Klein Boerlo bestaat nog steeds.

Literatuur

  • M. Flokstra, Riddermatige Huizen in het Pruisisch Gelders Overkwartier in: Castellogica III, (1993-1997), p. 235-248.
  • G. Gommans, Blaricum, Blerke, Blerick, z.p. (Blerick), z.j. (1978), p.216
  • A. Gorissen & R. van der Hoek, Blerickclopedie: encyclopedie voor Blerick, Venlo, Gorissen en Van der Hoek Tekstprodukties (1994) p.175
  • J.H. Hanssen, De familie Schenck van Nydeggen op Huis Boerlo te Blerick, in: De Nederlandse Leeuw, 110(1993), k. 455-474.
  • L.W.M. van Hout & C.J.W.A. Klerken, De Kesselse tynslegger van Blerick, 1441-1515, Venlo, Gemeentearchief Venlo (1996) p.84
  • Th. Huijs, De vergadering van geërfden in Blerick, z.p. (scriptie RUL), z.j. (± 1973).
  • W. Hupperetz, B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg. Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht, Matrijs (2006) p.167.
  • K.J.Th. Janssen de Limpens, Leen- en laathoven in de Maaslandse territoria vóór 1795, (Werken uitgegeven door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, nr. 6) Maastricht (1974), p.170 (nr. 964).
  • K.A. Kalkwiek, De hertog en zijn burchten (1976) p.170
  • A. Lamberts, Venlo binnen en buiten zijn muren, Venlo, Dagblad voor Noord-Limburg (1984) p.224
  • L.H.M. Olde Meierink, Kastelen in Limburg (2005) – p.167-168
  • G. Peeters, Geschiedkundige beschrijving van het aloude kerspel Blerick bij Venlo in: Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg, 7(1870), p.234-332.
  • M. Simons, W. Hendricks & F. Peeters, Bliërick vruuger, z.p., 1974.
  • J. Verzijl, Het voormalige huis Boerlo te Blerick in: De Maasgouw, 54(1934), p. 9.
  • J.Th.H de Win, Kastelen in Limburg (1978), p.107

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.