Balloo

Balloo (Drents: Baal of Bal) is een dorp in de gemeente Aa en Hunze, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt ten oosten Assen en net ten noordwesten van Rolde.

Balloo
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Drenthe
Gemeente Aa en Hunze
Coördinaten52° 60 NB, 6° 38 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)160[1]
Overig
Postcode9458
Netnummer0592
Woonplaatscode1152
Portaal    Nederland

Op 4 oktober 2019 had Balloo 160 inwoners. Onder Balloo valt ook de buurtschap Balloërveld.

Geschiedenis

Balloo ligt op een van de oudste verkeersroutes door Drenthe. Deze route liep van Sleen via Rolde en Balloo naar Groningen. Langs die route door het veen ontstonden de eerste nederzettingen. Dat Balloo daarbij enige status had blijkt uit de aanwezigheid van de Balloërkuil, vlak bij het dorp. Hier zouden in de prehistorie al vergaderingen en rechtszittingen hebben plaatsgevonden. Later wordt dit ook een van de drie plaatsen waar de Etstoel bijeenkomt.

Op 20 april 1839 werd ten oosten van het Balloërveld. in de vallei van het Rolderdiep een muntschat uit de Laat-Romeinse tijd gevonden. De schat bestond uit 350-370 zilveren denarii, Romeinse munten. Het sluitstuk dateert uit circa 180, na Christus. Na de vondst werd de schat aan twee Asser zilversmeden verkocht en is door omsmelting grotendeels verloren gegaan. Een kwart deel werd echter gekocht door Lucas Oldenhuis Gratama (1815-1887) en bevindt zich nu als onderdeel van de collectie Gratama in het Drents Archief in Assen. In Drenthe zijn een aantal grote muntschatten gevonden uit de Romeinse tijd. (Emmer-Erscheidenveen 1915; Barger-Oosterveld 1936, Barger-Compascuum 1952; Beilen 1955; Anloo, 2009). Balloo is een van de grootste vondsten.

Bezienswaardigheden

Even ten westen van het dorp ligt de Kampsheide, het eerste natuurgebied dat werd aangekocht door Het Drentse Landschap. Het gebied is onder meer bekend vanwege de aanwezigheid van een fraaie pingoruïne. Enkele honderden meters ten noorden van de Kampheide ligt het hunebed D16.

Ten noorden van het dorp ligt het uitgestrekte Balloërveld.

Fotogalerij

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.