August Debunne

August Debunne (Menen, 15 november 1872 - 9 januari 1963) was een Belgische socialistisch politicus. Hij was de eerste socialistische burgemeester in Vlaanderen.

Biografie

Debunne werd geboren in Menen als oudste zoon van 15 kinderen. Toen hij 11 jaar was, ging hij in de leer als stoelvlechter in Halewijn. Na zijn legerdienst richtte Debunne de Socialistische Jonge Wacht op en schreef hij voor het socialistische weekblad Het Volksrecht. Hij was de pionier van het socialisme in het zuiden van West-Vlaanderen.

Na een mislukte staking in 1896 in Halewijn dreigde het hele gezin gebroodroofd te worden. Volgens de overlevering zat de familie 17 weken lang zonder inkomen. Omdat zijn kinderen toen in lompen zouden hebben rondgelopen, kreeg Debunne de bijnaam "Mijnheer Slunse".

In 1906 werd Debunne verkozen als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Kortrijk. Hij bleef deze functie tot in 1949 uitoefenen. In de Kamer wees hij sporadisch op de sociale dimensie van de taalongelijkheid in Vlaanderen, maar hij vond dat de rechten van de Franstaligen in Vlaanderen gerespecteerd moesten worden. Ook was hij een voorstander van een Nederlandstalige universiteit in Gent, maar dan wel naast de bestaande Franstalige.[1]

Van 1921 tot 1958 was hij gemeenteraadslid en van 1921 tot 1938 was hij burgemeester van Menen, waardoor hij de eerste socialistische burgemeester van Vlaanderen was. In Menen is een straat naar hem vernoemd.

Hij was de vader van de socialistische politicus Oscar Debunne en grootvader van de socialistische vakbondsleider Georges Debunne, die algemeen secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond was.

Literatuur

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972
  • Hendrik DEFOORT, Mijnheer Slunse. Het socialisme van August Debunne (1872-1963), Gent, 1998.

Bronnen

Voorganger:
?
Burgemeester van Menen
1921-1938
Opvolger:
Armand Deweerdt
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.