Alleur

Alleur is een plaats in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Ans. Alleur heeft een oppervlakte van 8,55 km².

Alleur
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Wallonië
Provincie Luik
Gemeente Ans
Coördinaten50° 40 NB, 5° 31 OL
Algemeen
Oppervlakte8,55 km²
Overig
Postcode4432
Netnummer04
Detailkaart

Portaal    België

Alleur is gelegen aan de westrand van de Luikse agglomeratie op zo'n 7 kilometer van het stadscentrum. De bebouwde kom van Alleur sluit naadloos aan bij de bebouwde zones van Ans en Rocourt. Ten noorden van de bebouwde zone is het gebied nog vrij landelijk en wordt er vooral graan geteeld op de Haspengouwse grond. In het oosten ligt nog het gehucht Hombroux.

Geschiedenis

Alleur wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van de abdij van Val-Saint-Lambert in 1196. Voor 1332 werd de heerlijkheid Alleur samengevoegd met de heerlijkheid Hombroux die beide behoorden tot het prinsbisdom Luik. In dat jaar werden Alleur en Hombroux afgestaan aan het kapittel van de Sint-Lambertuskathedraal te Luik.

De heerlijkheid Waroux was aanvankelijk een leen van het graafschap Loon en behoorde later toe aan verscheidene families tot aan de Franse Revolutie. Op 27 september 1792 was er te Waroux een veldslag tussen de Fransen en de Oostenrijkers met de Fransen als winnaars.

In 1795 werden Alleur, Hombroux en Waroux verenigd tot één gemeente. Alleur bleef lange tijd een landbouwdorp maar door de nabijheid van de stad Luik en de aanleg van de autosnelweg E40 werd het een randgemeente van de Luikse agglomeratie. In de jaren 1960 werd er een belangrijke industriezone aangelegd.

In 1971 werd de gemeente Xhendremael opgeheven en bij Alleur gevoegd maar in 1977 werd de gemeente Alleur opgeheven en werden beiden deelgemeenten van Ans.

Bezienswaardigheden

Zie ook

Natuur en landschap

Alleur ligt in Droog-Haspengouw op een hoogte van ongeveer 166 meter. Het open landschap van deze streek strekt zich ten noorden van het dorp uit. Alleur ligt echter aan de noordrand van de Luikse agglomeratie. Ten zuiden van het dorp ligt de autoweg A3.

Politiek

Alleur had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de gemeentelijke fusie van 1977. De laatste burgemeester was François Heine.

Demografische ontwikkeling

  • Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december
  • Op 1 januari 1971 werd Xhendremael aangehecht

Nabijgelegen kernen

Hombroux, Lantin, Xhendremael, Hognoul, Loncin

Zie de categorie Alleur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.