Zonnegem

Zonnegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. Het dorp ligt in de Denderstreek.

Zonnegem
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Lievens-Houtem
Coördinaten50° 56 NB, 3° 55 OL
Algemeen
Oppervlakte2,78 km²
Inwoners (01/01/2006)604
(217 inw./km²)
Overig
Postcode9520
Detailkaart

Portaal    België

Bezienswaardigheden

De kerk van Zonnegem.
  • De Sint-Stefanuskerk.
  • De voormalige Brouwerij Rubbens, ooit als florissante landelijke bierproducent, is beschermd als monument. Ze bestaat uit een groep karaktervolle gebouwen rond een gekasseide binnenkoer. Centraal staat de grote brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest, een kader dat zich leent voor kleinschalige culturele evenementen. In 1970 werd de brouwerij gesloten. Men restaureerde de oude brouwerij en richtte ze in als polyvalente cultuurzaal met foyer. In deze brouwerij kan men een nieuw bier proeven: de Zonnegemse Zot. Het is een amberkleurig bier, hergist op fles, tamelijk straf (7,1 vol%), zacht van smaak met een pittige afdronk.

Evenementen

In 1954 voerde pastoor Gaston De Smet de paardenommegang in. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Elk jaar op de laatste zondag van september vindt de paardenommegang plaats ter ere van Nikolaas van Tolentyn. Er komen paarden, tractoren en koetsen voorbij en de huizen worden bevlagd. De paardenommegang is 4 km lang en elk jaar nemen er ongeveer 200 paarden aan deel. De paarden worden gezegend met wijwater. Na de paardenommegang gaan de mensen naar de mis waar ze een gewijd broodje in ontvangst nemen. Ook de dieren krijgen dan stukjes gewijd brood.

Geografie

  • De Smoorbeek, die tot het stroomgebied van de Molenbeek behoort, stroomt door Zonnegem.
  • Zonnegem wordt omringd door Vlierzele (deelgemeente Sint-Lievens-Houtem), Ottergem (deelgemeente Erpe-Mere), Vlekkem (deelgemeente Erpe-Mere), Bambrugge en zijn gehucht Egem (deelgemeente Erpe-Mere) en Burst (deelgemeente Erpe-Mere).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.