Zeestreepvaren

De zeestreepvaren (Asplenium marinum) is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae) die voorkomt langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan en het Middellandse Zeegebied.

Zeestreepvaren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Aspleniaceae (Streepvarenfamilie)
Geslacht:Asplenium (Streepvaren)
Soort
Asplenium marinum
L. (1753)
Afbeeldingen Zeestreepvaren op Wikimedia Commons
Zeestreepvaren op Wikispecies
Portaal    Biologie

Naamgeving en etymologie

  • Duits: Meer-Streifenfarn
  • Engels: Sea spleenwort
  • Frans: Doradille marine, asplénium marine

De botanische naam Asplenium is afgeleid van Oudgrieks ἄσπληνον, asplēnon (= miltkruid). De soortaanduiding marinum verwijst naar de zee.

Kenmerken

Zeestreepvaren, sporenhoopjes op de onderkant van het blad

De zeestreepvaren is een kleine (tot 40 cm), altijdgroene terrestrische of lithofytische varen (hemikryptofyt) met korte, rechtopstaande rizomen en in bundels geplaatste bruine bladstelen.

De bladen zijn langer dan de steel, eenvormig, de bladschijf ovaal of lancetvormig, stevig, lederachtig, slechts eenmaal gedeeld. De acht tot twintig blaadjes van tweede orde zijn dikwijls asymmetrisch gevormd, met een lob aan de topzijde, de bladrand gekarteld.

De sporenhoopjes zijn streepvormig en liggen in paren halverwege tussen de bladrand en de middennerf aan de onderzijde van het blad, bedekt met een dekvliesje.

Habitat en verspreiding

De zeestreepvaren komt voor op kliffen en rotsen vlak aan zee, soms zelfs binnen de spatzone, langs de kusten van de Atlantische Oceaan vanaf het zuiden van Noorwegen, het noorden en westen van Groot-Brittannië, de westkust van Frankrijk en de noordkust van Spanje en in de Middellandse Zee tot in Turkije.

Verwante en gelijkende soorten

De zeestreepvaren kan door zijn vorm en habitat nauwelijks verward worden met enige andere varen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.