Willie Wortel

Willie Daniël Wortel, oorspronkelijke Amerikaanse naam Gyro Gearloose, is een antropomorfe kraanvogel uit de stripverhalen rond Duckstad. Hij is bedacht door Carl Barks en kwam voor het eerst voor in Gladstone's terrible secret, een verhaal van Barks uit 1952. Hij is een geniale uitvinder, die met zijn uitvindingen vaak voor allerlei moeilijkheden zorgt. Soms komen zijn uitvindingen ook juist heel goed van pas.

Willie Wortel
Tekenfilm- en strippersonage
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Bedacht doorCarl Barks
StripreeksVerhalen rond Duckstad
TekenfilmreeksDuckTales
Introductie1952
Antropomorf dierkraanvogel
Beroepuitvinder
FamilieHarry Wortel, Willem Wortel, Pieter Peen, Archimedes
Lijst van Disneypersonages
Portaal    Strip
Film

Aanvankelijk was zijn naam in het Nederlands Willy Wortel. Later werd dit Willie Wortel. Willies tweede naam is Daniël, tevens is dit zijn voornaam in de Duitse versie van de strips.

Verhaallijnen

Willie Wortel wordt door sommigen als een excentriekeling beschouwd, en hij doet vaak de wonderbaarlijkste uitvindingen. Deze uitvindingen mislukken meestal, of er gaat iets mis doordat ze juist te goed werken. Ook kunnen bepaalde uitvindingen, zoals een wondermiddel of een machine die gedachten van mensen kan veranderen, een verkeerde uitwerking hebben op Dagobert of Donald Duck. Daarnaast komt het voor dat de Zware Jongens Willies uitvindingen stelen om te proberen Dagobert Ducks geldpakhuis leeg te roven en zelf rijk te worden. Dit gebeurt vaak bij apparaten waarmee zaken gekopieerd kunnen worden of uitvindingen waarmee ze gemakkelijk het geldpakhuis binnen kunnen komen. Verder is ook Dagobert erg gebrand op Willies uitvindingen. Dit komt voor als het uitvindingen betreft waarvan hij rijk zou kunnen worden of waarmee hij z'n geldpakhuis wil beschermen tegen indringers. Hij wil dergelijke uitvindingen dan vaak testen en dat gaat ook niet altijd van een leien dakje, vaak omdat hij ze dan verkeerd gebruikt.

Ook als Willie Wortel een middel uitvindt dat een bepaalde natuurlijke stof beïnvloedt, bijvoorbeeld iets waardoor sneeuw of ijs niet smelt, maakt Oom Dagobert daar vaak gebruik van om nog rijker te worden. Vaak wordt dan iets ontdekt dat het tegengestelde effect heeft, meestal door Kwik, Kwek en Kwak. De Zware Jongens maken daar nog weleens gebruik van om bij het geld van Oom Dagobert te komen, vaak na gesprekken af te luisteren waarin Donald Oom Dagobert waarschuwt voor de gevolgen van zo'n ontdekking, met alle ernstige gevolgen van dien. Ook bijeffecten van Willie Wortels uitvindingen kunnen soms verreikende gevolgen hebben, zoals explosieve groei van schadelijke insecten of planten door straling of overmatig gebruik van groeimiddelen. Hier krijgt Donald dan vaak de schuld van. Willies verstrooidheid speelt hem ook vaak parten.

Een van zijn meest prominente en tevens zijn eerste uitvindingen is Lampje: een intelligent gloeilampje met armpjes en beentjes, dat een eigen wil heeft en Willies grootste vriend en hulpje is. Lampje redt Willie vaak als hij in nood raakt door een niet goed werkende uitvinding. Lampje is ontstaan doordat Willie per ongeluk in contact kwam met een uitvinding genaamd de 'denkdoos' (die zou dieren menselijke gedachten kunnen geven) waarbij de defecte lamp van Donald Duck plotseling tot leven kwam.

Familie

De vader van Willie heet Harry Wortel. Hij had een eigen winkel, Fluks Fiks. Toen hij met pensioen ging, werd de winkel overgenomen door Willie. Willie Wortels grootvader Willem Wortel heeft nog op de stoomboot van Dagobert Duck gewerkt rond 1880. Daarnaast heeft Willie familie in de agrarische sector; een neef van hem, Pieter Peen, is boer. Willie Wortels neefje Archimedes (in andere verhalen Newton of Kareltje) komt weleens langs, hij wil later ook uitvinder worden.

Eigen blad

Van 1981 tot 1989 had Willie Wortel voor het eerst zijn eigen blad in Nederland, Willie Wortel's Puzzelparade. Daarna bleef de Puzzelparade nog twee jaar verschijnen, maar werd Donald Ducks naam eraan verbonden. Op 29 oktober 2009 kreeg Willie Wortel weer een tijdschrift, gelanceerd in wetenschappelijk centrum NEMO in Amsterdam. De samenwerking tussen Disney en het jeugdtijdschrift Zo Zit Dat resulteerde in Willie Wortel: Een vrolijk weetjesblad, bestemd voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Van dit blad is slechts één nummer uitgekomen.[1] In juni 2016 keerde Willie Wortel's Puzzelparade terug onder de titel Willie Wortel, een Inventief Vakantieboek. Het boek wordt sindsdien ook volledig in kleur uitgegeven in plaats van in zwart-wit.

Trivia

  • In oudere Nederlandstalige verhalen spreekt Willie Wortel Dagobert Duck aan met “Oom Dagobert”. Tegenwoordig is dit “Meneer Duck”, net zoals dat in de Duitse Disneystrips gebruikelijk is.
  • Willie Wortel is de enige volwassen Duckstadbewoner die door de neefjes van Donald Duck getutoyeerd wordt.
  • In tegenstelling tot Otto van Drakenstein is Willie Wortel bescheiden van aard en roept hij niet aldoor dat hij de beste uitvinder ter wereld is. Willie heeft, eveneens in tegenstelling tot Otto, niet overal diploma's en certificaten aan de muur hangen. De reden hierachter is dat Willy Wortel niet uitvindt om er zelf beter van te worden, maar omdat hij het leuk vindt.
  • In sommige strips heeft Willie Wortel concurrentie van Arend Akelig.
  • Een persoon die verrassend vindingrijk is wordt ook wel “een willie wortel” genoemd. Soms wordt de naam spottend gebruikt als een oplossing niet blijkt te werken.
  • Willy Wortel was ook de artiestennaam van het hoofdrekenwonder Willem Klein.
  • De Nederlandse stem van Willie Wortel in de tv-serie DuckTales werd ingesproken door Has Drijver.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.