Westrode

Westrode (dialect: Weisroo of Weistroo) is een parochie en woonkern in de deelgemeente Wolvertem van de fusiegemeente Meise in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, gelegen tussen Londerzeel en Wolvertem.

Westrode
Gehucht in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
GemeenteMeise
Coördinaten50° 59 NB, 4° 19 OL
Detailkaart

Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal    België

Geschiedenis

In 2007 werden er tussen het dorp en de A12, bij de aanleg van een bedrijvenpark, archeologische opgravingen gedaan. Men vond onder andere een gepolijste bijl, vermoedelijk achtergelaten door jagers-verzamelaars in Midden-neolithicum (4500-3500 v. Chr.).[1]

Verder werden er overblijfselen gevonden van Romeinse constructies, te dateren rond de 1e eeuw v. Chr. en de 2e eeuw. Er waren maar weinig sporen meer van te vinden, maar volgens archeologen wijst het zeker op vroegere constructies. Het betreft o.a. enkele boerderijen, schuren en stallen.[2]

In 13de eeuw werd de plaats vermeld als Wersrode.

Op de Ferrariskaarten (1777) is Westrode te zien als een dorpje met zo'n 25 huizen en veel moestuintjes.

Bezienswaardigheden

  • In de neogotische Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk van 1897 staat de kruisweg door Tony Van Os. Deze kruisweg werd rond 1930 geschilderd naar een ontwerp van priester-dichter Jan Hammenecker die tot 1932 pastoor was van Westrode. Met Jef Rademaekers had Westrode van 1951 tot 1975 nog een priester-dichter.
  • In het Leefdaalbos ten westen van de A12 staat het voormalige kasteel van Hennin de Boussu-Walcourt, thans een privé-bezinningsoord.
  • Ten oosten van de A12 bevindt zich het domein Neromhof (25 ha) dat in 1975 door de toenmalige gemeente Wolvertem werd aangekocht. Het domein is open voor het publiek (wandelpark met visvijver) en hier bevindt zich ook Levedale, een gezinsvervangend tehuis voor mindervaliden in 1974 opgericht door de gemeenten van het noordwesten van Vlaams-Brabant (Meise, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Merchtem en Grimbergen).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.