Wereldkampioenschappen kunstschaatsen junioren 1991

De Wereldkampioenschappen kunstschaatsen junioren zijn samen een jaarlijks terugkerend evenement dat door de Internationale Schaatsunie (ISU) wordt georganiseerd. De editie van 1991, de zestiende in de reeks, vond van 27 november tot en met 2 december 1990 plaats in Boedapest, Hongarije. Het was voor het eerst dat dit evenement in deze stad en in dit land plaatsvond.

Titels en medailles waren er te verdienen in de categorieën: jongens individueel, meisjes individueel, paarrijden en ijsdansen.

Deelname

Er namen deelnemers uit een record aantal van 29 landen deel aan de kampioenschappen. Zij vulden het record aantal van 103 startplaatsen in. Voor het eerst namen er deelnemers -in elke categorie vulden zij een startplaats in- uit Noord-Korea deel, het 35e land dat aan de WK-junioren deelnam. Dit was ook de eerste editie dat een herenigd Duitsland deelnam in plaats van Oost- en West-Duitsland afzonderlijk. Na een of meerdere jaren afwezigheid maakten China, Mexico en Tsjechoslowakije hun rentree bij de WK-junioren. Ten opzichte van de vorige editie vaardigde alleen het toen debuterende Thailand deze editie geen deelnemers af.

De Brit Clive Shorten, deelnemer bij zowel de jongens als de paren, was de zevende junior die in hetzelfde jaar aan twee kampioenschappen deelnam. De Canadese Lorri Baier (1978, meisjes/paren), de Australiër Stephen Carr (1982, jongens/paren), het Amerikaanse trio Jerod Swallow (1985, paren/ijsdansen), Rudy Galindo (1986 + 1987, jongens/paren), Kristi Yamaguchi (1988, meisjes/paren) en de Japanner Tomoaki Koyama (1990, jongens/paren) gingen hem hierin voor.

Namens België nam Isabelle Balhan voor de derdemaal deel in het meisjestoernooi. Uit Nederland was debutante Monique van de Velden het zesde meisje dat in het meisjestoernooi uitkwam.

Deelnemende landen
(Tussen haakjes het totaal aantal startplaatsen in de vier toernooien.)
 Sovjet-Unie (11)
 Duitsland (10)
 Verenigde Staten (10)
 Canada (9)
 Frankrijk (7)
 Japan (5)
 Polen (5)
 Verenigd Koninkrijk (5)
 Italië (4)
 Noord-Korea (4)
 China (3)
 Hongarije (3)
 Tsjecho-Slowakije (3)
 Australië (2)
 Bulgarije (2)
 Finland (2)
 Joegoslavië (2)
 Oostenrijk (2)
 Spanje (2)
 Zuid-Korea (2)
 Zwitserland (2)
 België (1)
 Denemarken (1)
 Griekenland (1)
 Luxemburg (1)
 Mexico (1)
 Nederland (1)
 Roemenië (1)
 Zweden (1)

Medailleverdeling

De twaalf medailles gingen deze editie naar vier landen. Zes gingen er naar de Sovjet-Unie, drie naar Frankrijk, twee naar de Verenigde Staten en voor het eerst ging er een medaille naar China.

In het jongenstoernooi stonden net als bij de vorige editie drie jongens op het erepodium die hun eerste medaille behaalden. Het goud en zilver ging naar twee debutanten. Vasili Eremenko werd de zestiende wereldkampioen en hij was hiermee de zevende die uit de Sovjet-Unie kwam, plaats twee werd ingenomen door zijn landgenoot Alexander Abt. Het brons ging naar Nicolas Pétorin die voor de derdemaal deelnam en hiermee na de in 1983 door Philippe Roncoli behaalde zilveren medaille het tweede eremetaal voor Frankrijk bij de jongens behaalde.

In het meisjestoernooi werd Surya Bonaly de zestiende wereldkampioene, zij was de eerste Française die deze titel behaalde. Het was haar derde opeenvolgende medaille, in 1989 behaalde ze brons, in 1990 zilver. Zij was hiermee het tweede meisje dat driemaal eremetaal behaalde, de Duitse Susanna Becher was de eerste, zij behaalde van 1985-1987 drie keer zilver. Het zilver en brons ging naar twee debutanten. Op plaats twee eindigde de Amerikaanse Lisa Ervin en op plaats drie de Chinese Chen Lu die hiermee de eerste medaille voor China in een ISU-kampioenschap behaalde.

Voor de eerste keer op zestien edities was het erepodium in een van de vier kampioenschappen een kopie van het jaar ervoor. Deze eer viel te beurt in het paarrijden waar de drie paren hun tweede medaille behaalden. Het Sovjet-paar Natalia Krestianinova / Alexi Torchinski prolongeerden hun titel, de elfde voor hun vaderland. Zij waren hiermee het vierde paar die deze prestatie leverden en traden daarmee in de voetsporen van hun landgenoten Larisa Seleznova / Oleg Makarov (1980, 1981), Marina Avstriskaia / Yuri Kvashnin (1982, 1983) en Elena Leonova / Gennadi Krasnitski (1986, 1987). Hun landgenoten Svetlana Pristav / Vladislav Tkachenko wonnen de zilveren medaille en het Amerikaanse paar Jennifer Heurlin / John Frederiksen de bronzen medaille.

In het ijsdansen werden de titelhouders Marina Anissina / Ilja Averboech die zelf als vierde eindigden, opgevolgd door de debutanten Aliki Stergiadu / Yuri Razguliaiev, zij waren het twaalfde kampioenspaar en ze zorgden er hiermee voor dat de titel voor de veertiende keer en voor het veertiende opeenvolgende jaar naar de Sovjet-Unie ging. De zilveren medaille werd bij hun derde deelname behaald door het Franse paar Marina Morel / Gwendal Peizerat, zij behaalden de zesde medaille voor hun vaderland bij het ijsdansen. Op plaats drie eindigden de zilverenmedaillewinnaars van vorig jaar, het Sovjet-paar Elena Kustarova / Sergei Romashkin.

Onderdeel
Jongens Vasili Eremenko Alexander Abt Nicolas Pétorin
Meisjes Surya Bonaly Lisa Ervin Chen Lu
Paren Natalia Krestianinova / Alexi Torchinski Svetlana Pristav / Vladislav Tkachenko Jennifer Heurlin / John Frederiksen
IJsdansen Aliki Stergiadu / Yuri Razguliaiev Marina Morel / Gwendal Peizerat Elena Kustarova / Sergei Romashkin

Uitslagen

Jongens

Er nam een record aantal van 31 jongens uit een record aantal van 21 landen deel. Voor het eerst nam er een deelnemer uit Finland deel in het jongenstoernooi. De Fransman Philippe Candeloro nam voor de vijfde keer in het jongenstoernooi deel. Hij was na de Joegoslaaf Tomislav Cizmesija, de Sovjet-Rus Vladimir Petrenko, de Australiër Sean Abram en de Japanner Tomoaki Koyama de vijfde junior die vijfmaal aan de WK-junioren deelnam. Twee jongens namen voor de derdemaal deel en zes jongens voor de tweedemaal. De Brit Clive Shorten nam dit jaar ook bij de paren deel.

#naam (deelname)land
Vasili Eremenko
Alexander Abt
Nicolas Pétorin (3)
04Scott Davis (2)
05Philippe Candeloro (5)
06Evgeni Pliuta
07Fumihiro Oikawa (2)
08Jan Kannegießer
09Ryan Hunka
10John Baldwin jr. (2)
11Luiz Mariano Taifas
12Gaku Aiyoshi
13Matthew Powers
14Gilberto Viadana (2)
15Mirko Müller
16Il An-yong
17Michael Tyllesen (3)
18Lance Vipond
19Li Xiaodong
20Eran Sragowicz
Finale niet bereikt
21Clive Shorten
22Robert Grzegorczyk (2)
23Stuart Bell
24Rastislav Vnučko
25Markus Leminen
26Adam Hart
27Kim Se-yol (3)
28Luka Klasinc
29Balázs Grencsér
30Ivan Dinev
31Sergio Canovas

Meisjes

Er nam een record aantal van 36 meisjes uit een record aantal van 27 landen deel. De Françaises Surya Bonaly en Sandra Garde namen beide voor de vierde keer deel. Vier meisjes namen voor de derdemaal deel en vijf voor de tweedemaal. De Japanse Rena Inoue nam in 1990 deel bij de paren.

#naam (deelname)land
Surya Bonaly (4)
Lisa Ervin
Chen Lu
04Nicole Bobek
05Lenka Kulovaná (2)
06Laetitia Hubert (2)
07Yulia Potapova
08Susanne Mildenberger (3)
09Sabrina Tschudi
10Julia Vorobieva
11Yukiko Kawasaki
12Claudia Unger (2)
13Katja Günther
14Rena Inoue
15Zuzanna Szwed
16Mary Angela Larmer Wilson
17Sharon Coulson
18Sandra Garde (4)
19Emilia Nagy
20Lee Eun-hee (3)
Finale niet bereikt
21Melita Juratek
22Kaisa Kella (2)
23Cathrin Degler
24Miriam Manzano
25Tsvetelina Abrasheva
26Mari Kobayashi (3)
27Melanie Friedreich (2)
28Isabelle Balhan (3)
29Linda Wallmark
30Monique van der Velden
31Gyong-Ok Lee
32Alexandra Stamataki
33Sarah Badiani
34Debbie Klestadt
35Marta Senra
36Mayda Navarro

Paren

Er nam een record aantal van zestien paren uit tien landen -een evenaring van het record aantal in 1982- deel. Voor het eerst nam er een paar uit Italië in het paarrijden deel. De bronzenmedaillewinnaars, Jennifer Heurlin en John Frederiksen, waren het enige paar dat voor de vierde keer deelnam. Vijf paren namen voor de tweedemaal deel. De Brit Clive Shorten nam dit jaar ook in het jongenstoernooi deel.

#naam (deelname)land
Natalia Krestianinova (2)
Alexi Torchinski (2)
Svetlana Pristav (2)
Vladislav Tkachenko (2)
Jennifer Heurlin (4)
John Frederiksen (4)
04Oksana Kazakova
Andrei Mokhov
05Aimee Offner (2)
Brian Helgenberg (2)
06Nicole Sciarrotta
Gregory Sciarrotta
07Caroline Haddad
Jean-Sébastien Fecteau
08Allison Gaylor
John Robinson
09Patricia Cardoso
Jean Francois Cote
10Beata Szymłowska (2)
Mariusz Siudek (2)
11Xie Maomao
Zhao Hongbo
12Jasmin Schützenmeister
Jan Grüske-Weißenbach
13Ok Ran-go
Gwang Ho-kim
14Victoria Pearce
Clive Shorten
15Leslie Monod (2)
Cédric Monod (2)
16Silvia Martina
Claudio Fico

IJsdansen

Er namen 20 paren uit twaalf landen deel. Twee paren namen voor de derdemaal deel en zeven voor de tweedemaal deel. Ook Britse Lisa Sheehan en de Pool Marcin Głowacki namen voor de twee keer deel, zij het met een andere partner. In 1989 nam Sheehan deel met Justin Lanning en in 1989 en 1990 nam Głowacki deel met Kinga Zielińska.

#naam (deelname)land
Aliki Stergiadu
Yuri Razguliaiev
Marina Morel (3)
Gwendal Peizerat (3)
Elena Kustarova (2)
Sergei Romashkin (2)
04Marina Anissina (2)
Ilja Averboech (2)
05Marie-France Dubreuil (3)
Bruno Yvars (3)
06Virginie Vuillemin (2)
Remi Jacquemard (2)
07Martine Patenaude (2)
Eric Massé (2)
08Amélie Dion
Alexandre Alain
09Kimberley Callahan
Robert Paul
10Barbara Fusar-Poli (2)
Matteo Bonfa (2)
11Viera Poráčová
Pavol Poráč
12Agnieszka Domańska
Marcin Głowacki (3)
13Noémi Vedres (2)
Endre Szentirmai (2)
14Laurie Baker
David Kastan
15Kati Winkler / René Lohse
16Daria-Larissa Maritczak (2)
Ihor-Andrij Maritczak (2)
17Lisa Sheehan (2)
Lachlan Coombe
18Sylvia Rau
Alexander Dworak
19Sylwia Nowak
Sebastian Kolasiński
20Sun Ae-ryu
Yong Ho-kim
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.