Vreden

Vreden (door de eeuwen heen Frethenna, Vrethen, Frehde, Vredena, Vreede, Vreeden) is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Borken, op de grens met de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel. Vreden ligt aan de rivier de Berkel. De stad telt 22.641 inwoners.[1] Naburige steden zijn onder andere Ahaus, Stadtlohn en het Nederlandse Winterswijk.

Vreden
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
LandkreisBorken
Coördinaten52° 2 NB, 06° 50 OL
Algemeen
Oppervlakte135,83 km²
Inwoners (31-12-2018[1])22.641
(167 inw./km²)
Hoogte32 m
BurgemeesterChristoph Holtwisch (CDU)
Overig
Postcode48691
Netnummers02564 (Lünten teilw. 02567)
KentekenBOR, AH, BOH
StadStadskern, 5 kerkdorpen en 5 buurtschappen
Gemeentenummer05 5 54 068
Websitewww.vreden.de
Locatie van Vreden in Borken
Foto's
Marktplein van Vreden
Portaal    Duitsland

Geschiedenis

Uit opgravingen blijkt dat het gebied rondom het Zwillbrocker Venn al voor meer dan 10.000 jaar geleden werd bevolkt. De rijke bodemvondsten in het stedelijk gebied van Vreden zelf stammen uit de 5e eeuw v.Chr.. Vreden wordt voor het eerst vermeld in de Annales Xantenses voor het jaar 839. In de negende eeuw werd het aan Sint-Felictas gewijde Stift Vreden opgericht. Dit klooster werd in 1810 opgeheven. De kloosterkerk bestaat nog.

In 1252 kreeg Vreden stadsrechten nadat de aartsbisschop van Keulen en de bisschop van Münster de bewoners opdroeg, Vreden als een stad uit te breiden en te versterken. In het jaar 1470 werd Vreden onder Coesfeld lid van het Hanzeverbond.

De Tachtigjarige Oorlog die in het naburige Nederland woedde gingen ook aan Vreden niet voorbij. In 1598 werd Vreden door Spaanse troepen bezet. Pas in 1648 tijdens de Vrede van Westfalen kwam een einde aan de vijandelijkheden. De grens tussen het bisdom Münster en het bisdom Utrecht werd toen de staatsgrens tussen de Nederlandse Republiek en het Rooms-Duitse Rijk.

In de Tweede Wereldoorlog werd Vreden grotendeels verwoest. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd.

Bezienswaardigheden in de stad

  • Stiftskerk Sint Felicitas, 12e-eeuwse kerk met 11e-eeuwse crypte en koor uit 1427[2]
  • Museum-boerderij in het stadspark
  • Papierknipkunstmuseum (Scherenschnittmuseum)[3] aan de Markt

Andere plaatsen in de gemeente

De gemeente bestaat naast de stad uit de vijf kerkdorpen Ammeloe, Ellewick-Crosewick, Lünten, Wennewick-Oldenkott, Zwillbrock (Zwilbroek) en de vijf buurtschappen Doemern, Gaxel (bedrijventerrein), Großemast, Kleinemast en Köckelwick.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
   Haaksbergen (NL)   
 Berkelland (NL)
Oost Gelre (NL) 
 Ahaus 
 Winterswijk (NL)    Stadtlohn 

Afbeeldingen

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Vreden op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.