Vlotbrug

Een vlotbrug is een beweegbare brug, die opengaat door horizontaal te bewegen (zonder te draaien). De brug bestaat uit een op- en een afrit, die vanaf de wal naar een vlot leiden. Als de brug opengaat wordt dit vlot onder de op- en afrit getrokken, of om een scharnierpunt op een landhoofd naar opzij weggedraaid, langs de oever, zodat er een doorgang wordt gecreëerd voor de scheepvaart. In sommige gevallen wordt als vlot een stalen ponton gebruikt, vanwege de hogere stabiliteit en draagvermogen, men spreekt dan van een pontonvlotbrug.

Vlotbrug
Translatie
Foto's
De Koedijkervlotbrug bij Koedijk gem. Alkmaar
Koedijkervlotbrug
Scholle in Vroomshoop
Portaal    Wetenschap & Technologie
Civiele techniek en bouwkunde

Noordhollandsch Kanaal

De uitvinder van de vlotbrug is Jan Blanken. Hij ontwierp het systeem voor het door hem aangelegde Noordhollandsch Kanaal dat in 1824 gereed kwam. In Nederland liggen anno 2011 nog vijf vlotbruggen, alle over dit kanaal. Deze vlotbruggen worden geopend door de drijvende gedeelten onder de op- en afritten te varen, waardoor het middendeel (ongeveer de halve breedte) van het kanaal voor de scheepvaart beschikbaar is. Van zuid naar noord liggen er nog de volgende vlotbruggen:

  1. De Koedijkervlotbrug bij Koedijk, gemeente Alkmaar.
  2. De Rekervlotbrug bij Koedijk, gemeente Alkmaar.
  3. De vlotbrug bij het naar de brug genoemde dorp Burgervlotbrug, gemeente Schagen.
  4. De vlotbrug bij het naar de brug genoemde dorp Sint Maartensvlotbrug, gemeente Schagen.
  5. De vlotbrug in 't Zand, gemeente Schagen.

Van deze bruggen zijn er vier nog van het oorspronkelijke type. De Koedijkervlotbrug is uitsluitend voor fietsers en voetgangers in gebruik; de andere bruggen verwerken ook lokaal autoverkeer. Het brugdek ligt beduidend lager dan de weg wat het op- en afrijden vertraagt. Bovendien zijn de bruggen zo smal dat een fietser en een auto elkaar nauwelijks kunnen passeren. Bij iets grotere verkeersdruk lopen de wachttijden snel op.

Een nieuwe vlotbrug werd in 2010 bij Koedijk gelegd. Deze brug, de Rekervlotbrug, is genoemd naar de rivier de Rekere die ter plaatse vergraven werd bij de aanleg van het kanaal. De nieuwe brug zou een verbeterde versie van het traditionele ontwerp zijn, maar kampte met zoveel (technische) tegenslagen dat binnen een maand na de vertraagde oplevering in mei 2012 de brug weer moest worden gesloten. De buitengebruikstelling duurde ruim een jaar.[1]

Verdwenen vlotbruggen

  1. de Vlotbrug bij de Kooy, in de jaren 1950 vervangen door een basculebrug.
  2. de Zijpersluisbrug, vervangen werd door een veerpont.
  3. de Kogerpoldervlotbrug, in 1959 vervangen door een basculebrug.
  4. De Stolpervlotbrug, bij de buurtschap De Stolpen, gemeente Schagen, voorheen gemeente Zijpe, verwijderd 1934/1936.
  5. De Alkmaarse vlotbrug, tussen de Bierkade en het Heiligland, thans vervangen door een pontje naar de Eilandswal voor voetgangers en fietsers.

Elders

In België werd tijdens de bouw van een nieuwe ophaalbrug aan het Zennegat een vlotbrugconstructie geplaatst om het fietsers en voetgangers alvast mogelijk te maken het Kanaal Leuven-Dijle over te steken totdat de brug af was. Twee vaste pontons leidden naar een middenstuk dat met handmatige bediening verplaatst werd.

In het oosten van Nederland wordt een vlotbrug meestal een "scholle" genoemd. Alle scholles zijn echter verdwenen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.