Tweerijige zegge

De tweerijige zegge (Carex disticha) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en matig afgenomen. De plant komt van nature voor in de gematigde streken van Europa, Azië en in Canada. Het aantal chromosomen is 2n = 62.

Tweerijige zegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
Soort
Carex disticha
Huds. (1762)
Afbeeldingen Tweerijige zegge op Wikimedia Commons
Tweerijige zegge op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 15 - 100 cm hoog en vormt ver kruipende, weinig vertakte, verhoutende, 2 - 3 mm dikke wortelstokken. De scherp driekantige, van boven ruwe stengels zijn 2 mm dik. De bladeren zijn 2 - 5 mm breed. Het groennervige tongetje is 1,8 – 16 mm lang. De onderste bladscheden zijn bruin.

Tweerijige zegge bloeit in mei en juni. De bloeiwijze is 3 - 7 cm lang, in het midden tijdens het afrijpen vaak opvallend smaller en bestaat uit 15 - 30, bruine aren. De aren zijn 4 – 16 mm lang en 1,2 – 9 mm breed. De bovenste en onderste aren bevatten meestal uitsluitend vrouwelijke bloemen. Daartussenin staan aren met gewoonlijk mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. De kafjes zijn bij rijpheid roodbruin en hebben geen groene middennerf (kiel). Het 4 - 5 mm lange en 2 mm brede, duidelijk generfde urntje heeft smalle vleugels en een 1 – 1,9 mm lange, tweetandige snavel. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een bruin, lensvormig nootje.

Tweerijige zegge komt voor op natte tot vochtige, zoete tot brakke, voedselrijke grond in grasland, zeggemoeras en duinvallei.

Namen in andere talen

  • Duits: Zweizeilige Segge
  • Engels: Brown sedge, Two-ranked sedge
  • Frans: Laîche distique
Zie de categorie Carex disticha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.