Hazenzegge

De hazenzegge (Carex ovalis, synoniem: Carex leporina) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Europa, Noordwest-Afrika en Midden- en West-Azië. Van daaruit is de soort als neofyt verder verspreid naar Australië, Nieuw-Zeeland en het oosten van Noord-Amerika. Het aantal chromosomen is 2n = 62, 64, 66 of 68.

Hazenzegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex ovalis
Gooden. (1794)
Afbeeldingen Hazenzegge op Wikimedia Commons
Hazenzegge op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 20 - 60 cm hoog en vormt een dichte pol. De scherp driekantige stengels zijn naar de top ruw. De grijsgroene bladeren zijn 7 - 22 cm lang, 2 - 3 mm breed en korter dan de stengel. Het tongetje is 2 – 3 mm lang. De onderste bladscheden zijn lichtbruin en gaan vezelen.

Hazenzegge bloeit in mei en juni. De bloeiwijze is tot 4 cm lang en bestaat uit 3 - 6 (9), dicht opeengedrongen, eivormige aren. De aren zijn geelbruin tot bruin, 6 - 10 mm lang en 5 - 7 mm breed. De vrouwelijke bloemen staan bovenaan de aar met daaronder meestal weinig, mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. Het onderste schutblad is meestal veel korter dan de bloeiwijze of is niet aanwezig. De kafjes zijn bruin en hebben een groene middennerf (kiel) en een smalle, vliezige rand. Ze zijn net zo lang en breed als de urntjes. Het 3,5 - 5 mm lange en 1,5 - 2,5 mm brede, gevleugelde urntje is langwerpig-eirond en heeft een meestal niet boven het kafje uitstekende, geelbruine, tweetandige snavel. De smalle vleugel heeft een gezaagde rand. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een lensvormig, 1,1 – 1,8 lang en 0,9 – 1,2 mm breed en 0,4 – 0,5 mm dik nootje.

Hazenzegge komt voor op vochtige, matig voedselrijke graslanden, langs sloten, in grind- en leemgroeven en in duinvalleien.

Namen in andere talen

  • Duits: Hasenfuß-Segge, Hasenpfoten-Segge
  • Engels: Oval Sedge, Eggbract Sedge
  • Frans: Laîche des lièvres
Zie de categorie Carex leporina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.