Tramlijn 7 (Antwerpen)

De Antwerpse tramlijn 7 verbindt Mortsel (Gemeenteplein) en het MAS bij het Eilandje.

Antwerpse tramlijnen
 P+R Luchtbal - Zuid
 Hoboken - P+R Merksem
 P+R Merksem - P+R Melsele
 Hoboken - Silsburg
 Wijnegem - P+R Linkeroever
 P+R Olympiade - P+R Luchtbal
 Mortsel - Eilandje
 P+R Wommelgem - Astrid
 Eksterlaar - P+R Linkeroever
 Wijnegem - P+R Schoonselhof
 Berchem Station - Melkmarkt
 Sportpaleis - Centraal Station
 P+R Boechout - P+R Linkeroever
 Silsburg - Havenhuis
Voormalige tramlijnen
13
 Zuidstation - Petroleum Zuid
14
 Zuidstation - Karel Oomsstraat
16
 Melkmarkt - Luchthaven Deurne
17
 Centraal Station - Wilrijk
18
 Schijnpoort - Ooststation
19
 Centraal Station - Ooststation
20
 Melkmarkt - Turnhoutsepoort
21
 Merksem - Station Land van Waas
22
 Marnixplaats - Schijnpoort
23
 Groenendaallaan - Land van Waas
25
 Zuidstation - Ooststation
26
 Centraal station - Wereldtentoonstelling
27
 Centraal station - Floraliën
28
 Eksterlaar - Comedieplaats
30
 Merksem - Wereldtentoonstelling
 P+R Luchtbal - Eilandje
Tramlijn 7 Antwerpen
Totale lengteheenrit: 8,79 km, terugrit: 8,69 km km
Type treinPCC (gekoppeld), HermeLijn (in één stuk)
Traject

(sinds 5 augustus 2017)

Mortsel Gemeenteplein 1
Vredebaan 1
Gevaert 1
Kuijpers 1
Fruithoflaan 1
Pulhof 1
Jan Moorkens 1
Koninklijkelaan 1
Sint-Willibrordus 1
Driekoningen 1
De Merode 1
Harmonie 1 1 1
Gounod
Van Bree
Nationale Bank 1 1 1
Mechelseplein 1
Oudaan 1
Meirbrug 1 1 1 1 1
Keizerstraat
Klapdorp
Sint-Paulus
Brouwersvliet
MAS (Eilandje)

Traject

(28 min, bij 17 km/u) via Gemeenteplein (Mortsel) - Antwerpsestraat - Grotesteenweg - Mechelsebrug - Grotesteenweg - Mechelsesteenweg - Britselei - Bourlastraat - Leopoldplaats - Sint-Jorispoort - Mechelseplein - Lange Gasthuisstraat - Huidevettersstraat - Sint-Katelijnevest - Minderbroedersrui - Sint-Paulusstraat - Sint-Pietersvliet - Van Meterenkaai - Tavernierkaai - Bonapartebrug - Rijnkaai - Amsterdamstraat - Bataviastraat - Sint-Laureiskaai.

Geschiedenis

Tram 7 is de oudste tramlijn van Antwerpen. Op 25 mei 1873 reed de eerste paardentram van de Meir naar de kerk van Berchem.

Op de nieuwjaarsnacht van 31 december 2012 op 1 januari 2013 reed er enkel die nacht elk halfuur een feesttram 27 het traject van tramlijn 2 van Hoboken naar de halte Harmonie en dan vanaf de Harmonie verder het traject van tramlijn 7 naar de Groenplaats.

Aan de noordkant van de lijn werd vanaf de Sint-Pietersvliet tram 7 vanaf zaterdag 5 augustus 2017[1][2][3] verlengd langs de Rijnkaai naar de Amsterdamstraat op het Eilandje met een keerlus langs de Bataviastraat en de Sint-Laureiskaai. Dit nadat de opening meermaals was uitgesteld.[4][5]

In 2015 vervoerde deze tramlijn 6.789.258 passagiers[6]

Toekomst

Oorspronkelijk zou lijn 7 in 2012 worden doorgetrokken naar Boechout. De daarvoor benodigde werken begonnen in oktober 2009, met de heraanleg van de Statielei en Liersesteenweg in Mortsel. Aangezien men deze lijn volledig met PCC-trams uitbaat, is er geopteerd om niet lijn 7, maar wel lijn 15 tot Boechout te laten doorrijden. Tramlijn 7 blijft nog keren aan het Gemeenteplein in Mortsel.

In een latere fase wilde men tramlijn 7 vanaf het Gemeenteplein in Mortsel via de Mechelsesteenweg, de Boniverlei in Edegem en de Expressweg tot in Kontich doortrekken. Er werden al studies gemaakt maar concrete plannen voor de uitvoering zijn er niet. In de meerjarenplanning werd hiervoor trouwens ook nog geen budget voorzien.

In 2018 zou op het Eilandje de lijn over de vernieuwde Londenbrug en de Noorderlaan tijdelijk verlengd worden naar de P+R Havana aan de Luchtbalkazerne, maar er werd uiteindelijk geopteerd om niet tram 7, doch een tijdelijke tramlijn 70 te voorzien die het MAS met de P+R op de Luchtbal zou verbinden. Als in november 2019 tramlijn 1 via de Italiëlei en de Noorderlaan tot de Luchtbalkazerne kan verlengd worden, wordt tramlijn 70 afgeschaft en tramlijn 7 uiteindelijk toch over het Eilandje doorgetrokken tot het nieuwe Havenhuis aan de Siberiabrug. Dit laatste werd echter uitgesteld, zodat na het verdwijnen van tramlijn 70 tijdelijk geen tramlijn meer over de Londenbrug zal rijden. Hierbij zouden normaal gezien ook alle werken op het Eilandje, de Leien en de Luchtbal gerealiseerd moeten zijn en wordt het tram- en busnet hertekend om een goede verbinding tussen deze streek en de rest van de stad te kunnen voorzien.

Materieel

Op deze lijn rijden hoofdzakelijk gekoppelde PCC- (enkel en gekoppeld) en HermeLijntrams.

Sinds 2018 worden er gedeeltelijk Hermelijntrams ingezet.

Kleur

De kenkleur op het koersbord van deze lijn is een wit cijfer met het getal 7 op een donkerblauwe achtergrond: 1.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.