Thermae Palace Hotel

Het Thermae Palace Hotel is een Belgisch luxehotel gelegen aan de kustlijn van Oostende, verbonden met en gebouwd aangrenzend aan en boven op het centrale gedeelte van de Koninklijke Gaanderijen aan de zeedijk, en aan de achterzijde grenzend aan de Koninklijke Baan met aan de overzijde de Wellingtonrenbaan.

Thermae Palace Hotel
Thermae Palace Hotel achter en boven de Koninklijke Gaanderijen
Hotel
LocatieOostende
AdresKoningin Astridlaan 7
HotelketenRestotel
ArchitectAndré-Louis Daniëls
Openingsdatum28 juni 1933
Aantal kamers149
Aantal suites10
Verdiepingen4
Website
Portaal    Toerisme

Geschiedenis

Koning Leopold II uitte reeds de wens dat de stad een thermaal centrum zou uitbouwen. In 1856 was reeds bij het Leopoldpark mineraal bronwater in de stad aangeboord middels een artesische put. Meerdere plannen en mogelijke locaties sneuvelden, en het zou duren tot in het interbellum voor het idee echt werd uitgewerkt.

Het huidige Thermae Palace Hotel dateert van 1933. De stadsthermen werden ontworpen door de Oostendse stadsarchitect André-Louis Daniëls, die in 1929 het project aanvatte met de hulp van de Franse architecten J. Flegenheimer, H. Bard en F. Garella. Vanaf 1931 werd het in een periode van 18 maanden gebouwd. De feestelijke opening op 28 juni 1933 van het toenmalige "Palais des Thermes" gebeurde door koning Albert I en koningin Elisabeth. Het hotel was inclusief het interieur helemaal afgewerkt in art-decostijl. Het gebouw bestond uit het Grand Hôtel zelf, een zwembad dat dagelijks met vers zeewater werd gevuld, de thermen en een thermaal instituut. In de drinkhal, georneerd met allegorische fresco's, vond men de Albert I-bron, waar aan het water een heilzame werking tegen maag- en darmaandoeningen werd toegeschreven. Om het bronwater te bereiken diende men te boren tot een diepte van 360 meter. De lokale bevolking vond het water niet te drinken.

Van 1940 tot 1980 werden de thermen niet uitgebaat. Het zwembad bleef die tijd wel in gebruik, als stedelijk zwembad van Oostende (tot 1976). Deze hal en bron verdwenen toen samen met het zwembad uit het complex, dat volledig werd opgeknapt en aangepast aan de hedendaagse vereisten voor een luxehotel. Een nieuw zwembad werd aan het hotel toegevoegd en een aangrenzend kwam er een nieuw stedelijk zwembad.

Op 19 februari 2002 werd het gebouw beschermd als monument van onroerend erfgoed.

In 2008 vierde het hotel zijn vijfenzeventigste verjaardag.[1]

Beschrijving

Eind 2014 kwam het Thermae Palace Hotel weer in Oostendse handen toen Mark Vanmoerkerke het hotel overnam van de Apollo Group en de familie Desimpel. Mark Vanmoerkerke was tot 2007 eigenaar van Sun Parks.

Het viersterrenhotel telt tegenwoordig 10 suites en 150 kamers waarvan het merendeel met zeezicht. Er zijn 9 congres- en feestzalen, elk kreeg een naam naar een van de leden van de Belgische koninklijke familie. De grootste zaal, de Albert I, heeft een oppervlakte van 792 m² en een plafondhoogte van meer dan 7 meter.

Renovatie

De gemeenteraad van Oostende heeft op 27 juni 2016 beslist het Thermae Palace Hotel te verkopen in samenwerking met het Vlaamse Gewest. Het gebouw dient gerenoveerd te worden. Het Vlaams Gewest trekt 10 miljoen euro subsidie uit voor de renovatie van het publieke deel van de Koninklijke Gaanderijen.[2]

De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 70 miljoen euro, wat niet haalbaar zou zijn als er enkel een hotel en congrescentrum zou komen. Daarom is er sprake van een bijkomende verdieping, en het opnemen van een aantal luxe-woningen in de vernieuwde site. De renovatie zou pas vanaf 2024 afgewerkt kunnen zijn. [3]

Trivia

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.