The Island of Dr. Moreau (1996)

The Island of Dr. Moreau is een Amerikaanse sciencefiction/horrorfilm uit 1996, de derde verfilming van het gelijknamige boek van H.G. Wells. Hoofdrollen werden vertolkt door Val Kilmer, Fairuza Balk, David Thewlis en Ron Perlman.

The Island of Dr. Moreau
RegieJohn Frankenheimer
ProducentClaire Rudnick Polstein
Edward R. Pressman
Tim Zinnemann
ScenarioRichard Stanley
Ron Huthcinson
H.G. Wells (roman)
HoofdrollenMarlon Brando
Val Kilmer
David Thewlis
MuziekGary Chang
MontagePaul Rubell
CinematografieWilliam A. Fraker
DistributieNew Line Cinema
Première23 augustus 1996
GenreSciencefiction
Speelduur96 minuten
TaalEngels
Indonesisch
Land Verenigde Staten
Budget$ 40.000.000
Opbrengst$ 49.627.779
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

Verhaal

We schrijven 2010. De wetenschapper Dr. Moreau heeft iets gedaan wat tot dusver voor onmogelijk werd gehouden: menselijk DNA overbrengen in dieren om ze een meer humanoïde uiterlijk te geven en hun dierlijke instincten te onderdrukken. Zo wil hij de perfecte mens maken: vrij van haat en nijd. Na vele pogingen is slechts één van zijn experimenten succesvol. De minder succesvolle creaties krijgen dagelijks een drug toegediend om te voorkomen dat ze vervallen in hun oude dierlijke gewoontes. Bovendien houdt de dokter ze onder de duim met shocktherapie.

Een van de wezens ontdekt een manier om de shockbehandeling te vermijden. Hij informeert de andere beestmensen erover en samen breken ze uit. Rond dezelfde tijd stort vlak bij het eiland waar de dokter zijn experimenten uitvoert een vliegtuigje neer. De`enige overlevende is de Amerikaanse onderhandelaar Edward Douglas. Hij spoelt aan op het eiland en wordt gevonden door Dr. Montgomery, een arts die door zijn idolatie van Dr. Moreau en drugsgebruik gek is geworden. Montgomery brengt Edward naar Dr. Moreau, die Edward meteen op laat sluiten.

Omdat hij vreest voor zijn veiligheid roept Edward de hulp in van Moreaus dochter Aisa. Samen proberen ze van het eiland te ontsnappen, maar ze worden keer op keer gestopt door Montgomery en zijn beestmensen.

Rolverdeling

Acteur Personage
Brando, Marlon Marlon BrandoDr. Moreau
Kilmer, Val Val KilmerMontgomery
Thewlis, David David ThewlisEdward Douglas
Balk, Fairuza Fairuza BalkAissa
Rigney, Daniel Daniel RigneyHyena-zwijn
Morrison, Temuera Temuera MorrisonAzazello
Rosa, Nelson de la Nelson de la RosaMajai
Elliott, Peter Peter ElliottAssassimon
Dacascos, Mark Mark DacascosLo-Mai
Perlman, Ron Ron PerlmanVerteller
Hofschneider, Marco Marco HofschneiderM'Ling
López, Miguel Miguel LópezWaggdi
Young, Neil Neil YoungVarkensman
Hudson, David David HudsonBizonman
Grant, Clare Clare GrantVossenvrouw

Achtergrond

Productie

De productie van de film verliep problematisch. De oorspronkelijke regisseur en scenarioschrijver Richard Stanley werd na een paar dagen ontslagen vanwege onenigheid. Hij keerde op aandringen van Marlon Brando in het geheim terug naar de set, vermomd als een van de beestmensen. Zo speelde hij in de rest van de film mee.

Een ander probleem was een ruzie tussen de nieuwe regisseur John Frankenheimer en acteur Val Kilmer. Frankenheimer maakte openlijk bekend een hekel te hebben aan Kilmer en nooit met hem geassocieerd te willen worden.[1] Frankenheimer had ook onenigheid met Brando en de studio, daar zij zich zorgen maakten om de richting die hij in sloeg met de film.

Ontvangst

De film werd met slechte recensies ontvangen[2] en bracht wereldwijd $49 miljoen op. Daarmee dekte de film het budget van 40 miljoen, maar was desondanks een financiële mislukking.[3]

Prijzen en nominaties

In 1997 werd “The Island of Dr. Moreau” genomineerd voor acht prijzen en won er één.

  • De Saturn Award voor beste grime
  • De Saturn Award voor beste sciencefictionfilm
  • Zes Golden Raspberry Awards:
    • Slechtste mannelijke bijrol (Marlon Brando) – gewonnen
    • Slechtste regisseur
    • Slechtste film
    • Slechtste schermduo (Marlon Brando en "That Darn Dwarf")
    • Slechtste scenario
    • Slechtste mannelijke bijrol (Val Kilmer)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.