Testudo (geslacht)

Testudo is een geslacht van schildpadden uit de familie landschildpadden (Testudinidae).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758.

Testudo
Vier landschildpadden bij elkaar, vanaf de linkerschildpad met de klok mee; Moorse landschildpad (Testudo graeca), Griekse landschildpad (ondersoort Testudo hermanni boettgeri), nog een Griekse landschildpad (ondersoort Testudo hermanni hermanni) en de klokschildpad (Testudo marginata).
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht
Testudo
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Testudo op Wikimedia Commons
Testudo op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Verspreiding en leefgebied

De landschildpadden uit het geslacht Testudo zijn allemaal typisch landbewonende soorten die uitsluitend leven van planten, meestal grassen en bladeren. De soorten zijn zo goed op het land aangepast dat ze zouden verdrinken in diep water, en vaak leven in droge, warme omgevingen. De acht soorten komen vooral voor in Europa en Noord-Afrika, enkele soorten komen voor in Azië tot in China en het Midden-Oosten. In Noord- en Zuid-Amerika en Australië komt geen enkele soort voor.

Taxonomie

Tegenwoordig telt het geslacht vijf soorten, maar een groot deel van alle schildpadden die zijn beschreven werden ooit tot Testudo gerekend, ook soorten uit andere families zoals moerasschildpadden. Zelfs totaal niet gelijkende soorten die zeer aquatisch zijn en nooit uit het water komen, zoals de Afrikaanse weekschildpad, werden ooit tot Testudo gerekend.

Twee soorten die nogal eens met elkaar verward worden zijn de Moorse landschildpad (Testudo graeca) en de Griekse landschildpad (Testudo hermanni). De soortaanduiding van de Moorse landschildpad, graeca, betekent "Grieks". Deze naam is aan de schildpad gegeven vanwege de vlektekening die lijkt op Griekse mozaïekmotieven.

Soorten

Geslacht Testudo

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.