Ten oorlog

Ten oorlog is een informatief televisieprogramma waarvan het eerste seizoen in 2013 werd uitgezonden op de Vlaamse televisiezender Eén van de VRT. Het was een van de programma's die de VRT verzorgt naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Ten Oorlog
GenreDocumentairereeks
Speelduurca. 50 minuten
PresentatieArnout Hauben (1-4)
Jonas Van Thielen (1-2)
Mikhaël Cops (1-2)
Land van oorsprong België
TaalNederlands
Productie
ProducentDe chinezen
Uitzendingen
StartSeizoen 1: 8 april 2013
Seizoen 2: 26 oktober 2015
Seizoen 3: 29 augustus 2016
Seizoen 4: 6 april 2020
EindeSeizoen 1: 3 juni 2013
Seizoen 2: 28 december 2015
Seizoen 3: 12 september 2016
Seizoen 4: 20 april 2020
Afleveringen25
Seizoenen4
ZenderEén
(en) IMDb-profiel
Portaal    Televisie

Het programma ging gepaard met een gelijknamig boek, uitgegeven door De Bezige Bij, en een tentoonstelling in 2013 in het Ieperse In Flanders Fields Museum, dat hielp met het schetsen van de historische achtergrond bij het programma. Alle andere seizoenen kregen tevens een bijhorend boek.

Op het Eurovision Creative Forum van 2013 in Berlijn won Ten Oorlog de eerste prijs. Het Eurovision Creative Forum geeft de leden van de Europese Radio-unie een forum om succesvolle televisieformats en ideeën uit te wisselen. Allerlei genres werden gescreend. De zeven beste nieuwe formats werden bekroond. Ten oorlog kwam als beste uit de strijd.[1] Daarnaast werd het programma door Focus Knack uitgeroepen tot het beste tv-programma van 2013.

Het eerste seizoen van het programma liep van 8 april tot en met 3 juni 2013 en werd gemaakt door het productiehuis De chinezen. In de zomer van 2014 werd het programma heruitgezonden. In de herfst van 2015 volgde een tweede seizoen over de Tweede Wereldoorlog. Dit liep van 26 oktober tot 28 december 2015. Een jaar later werd een derde seizoen uitgezonden, dat een kijkje onder de Vlaamse velden nam. Dit liep van 29 augustus tot 12 september 2016. In 2020 werd een vierde seizoen uitgezonden, met als onderwerp de bevrijding van Vlaanderen, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit liep van 6 april tot 20 april 2020.

Eerste seizoen

Drie reporters trekken langs de frontlijn met de voornaamste historische plaatsen die bepalend waren voor het verloop van de Grote Oorlog. De voettocht start in Nieuwpoort in België en eindigt in Gallipoli in Turkije. De frontlijn loopt daar tussen door Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland.

Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops interviewen onderweg bewoners van nabij de frontlijn of andere toevallige personen, die soms met hetzelfde doel in de streek aanwezig zijn. Geregeld wordt door het drietal een wit paaltje - met klaproosmotief - in de grond geslagen en wordt een bepaald persoon uit 1914-1918 in herinnering gebracht. Geen historisch bekende figuren, maar wel gewone soldaten of burgers.

Route

Tweede seizoen

In de tweede reeks, dat focust op de Tweede Wereldoorlog, ook aangeduid als Ten oorlog II[2], volgden Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mik Cops het spoor van de Amerikaanse en de Russische legers in deze oorlog. Er werden dan ook twee routes gevolgd: die van het Amerikaanse bevrijdingsleger en die van het Russische leger onder leiding van generaal Zjoekov.

Het tweede seizoen Ten oorlog werd besteld in december 2013,[3], werd opgenomen in het voorjaar van 2014 en was te zien in het najaar van 2015 op Eén.[4] In tegenstelling tot de eerste reeks waar herinneringspaaltjes werden achtergelaten, keerden ze nu de symboliek om, op symbolische plekken voor de betrokken oorlogshelden namen ze een stukje grond mee in blikken potjes, die vanuit Berlijn werden opgestuurd naar de nabestaanden. De families ontvingen zo zeventig jaar na datum een onbetaalbaar aandenken aan hun overledenen.[5]

Route

Derde seizoen

Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Vierde seizoen

Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Bibliografie

  • Ten oorlog - Arnout Hauben en Johanna Spaey - De Bezige Bij Antwerpen - ISBN 9789085424550, 272 blz.
  • Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens WOII - Arnout Hauben en Johanna Spaey - Manteau Brussel - ISBN 9789022331811, 448 blz.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.