Sportpark Corpus den Hoorn

Corpus den Hoorn is de naam van het sportpark (of sportcomplex) waar FC Groningen zijn trainingen heeft en waar het tweede elftal van de club zijn wedstrijden speelt. Tevens is dit de thuisbasis van de jeugdteams.

Sportpark Corpus den Hoorn
BijnaamCorpus den Hoorn
PlaatsGroningen
Geopend1972
BespelersFC Groningen
Jong FC Groningen
Amateurs:
GRC Groningen(voetbal)
G.H.B.S. (hockey)
G.S.R.C. (rugby)
BSC Caribe(honkbal & softbal)
Portaal    Sport

Het sportpark ligt aan de Laan Corpus den Hoorn in de stadswijk Corpus den Hoorn. Het bouwjaar van het sportpark is 1972, maar het eerste elftal van FC Groningen traint er sinds 2015.

FC Groningen

Toen FC Groningen naar de Euroborg verhuisde werd bekend dat men op zoek moest naar een nieuw trainingscomplex, omdat er in de buurt van het nieuwe stadion geen ruimte zou zijn voor deze faciliteiten. Er werd een locatie gevonden langs de A7 ter hoogte van Zuidbroek. Ondanks dat de nieuwe locatie bij Zuidbroek gevonden was besloot de club dat men toch liever in de stad wou blijven trainen. Na onderzoek bleek dat men toch in de buurt van het stadion kon trainen op Trainingscomplex Noord-Nederland. Wel was al vrij snel duidelijk dat deze locatie tijdelijk was en dat men dus opnieuw op zoek zou moeten naar een nieuw trainingscomplex.

In 2014 werd er door de club en de gemeente Groningen bekend gemaakt dat het eerste elftal definitief naar Sportpark Corpus den Hoorn zou gaan verhuizen.[1] Dit complex was al jaren de thuisbasis van de jeugdopleiding van de club, wat zou betekenen dat alle elftallen op een complex zouden komen te trainen. Door de komst van de profvoetbalclub was er voor amateurvereniging SC Gronitas geen plaats meer op het sportpark, waardoor zij op zoek moesten naar een ander complex. Voordat FC Groningen zijn intrede maakte op het sportpark kreeg het hele complex een opknapbeurt, waarbij onder andere alle velden werden vervangen.[2] Kers op de taart van het nieuwe trainingscomplex moest het TopsportZorgCentrum worden, waarin onder andere de faciliteiten van FC Groningen zouden komen. Omdat deze nog niet klaar was toen men het complex in 2015 in gebruik nam maakte men de eerste jaren na de overgang hiervoor gebruik van het Corpus Huys. [3]

Overige gebruikers

Naast FC Groningen maakt er ook een aantal amateurverenigingen gebruik van Sportpark Corpus den Hoorn, dit zijn:

  • Voetbal vereniging GRC Groningen, welke met hun zondag team uitkomt in de Eerste klasse en al sinds 1973 huisvest op het sportpark.
  • Hockeyclub G.H.B.S. welke ook al sinds 1973 het sportpark als haar thuisbasis heeft.
  • De Groninger Studenten Rugby Club welke sinds 1990 op het sportpark speelt.
  • Honk- en softbalvereniging Caribe, de grootste honk- en softbalvereniging van het noord-Nederland.

Faciliteiten

Voor de verschillende verenigingen op het sportpark zijn de volgende faciliteiten beschikbaar: 4 voetbalvelden natuurgras, 2 voetbalvelden kunstgras, 1 combiveld rugby/voetbal kunstgras, 1 combiveld American Football/voetbal kunstgras, 4 hockeyvelden kunstgras, 1 honkbalveld natuurgras, 2 softbalvelden natuurgras, 1 wielerbaan en 1 oefenhoek natuurgras.

TopsportZorgCentrum

Het TopsportZorgCentrum is een multifunctioneel gebouw wat grenst aan Sportpark Corpus den Hoorn, en gebouwd is op een deel van diens oude parkeerplaats. De bouw van het centrum is geïnitieerd door FC Gronigen, maar is ook bedoeld voor andere (top)sporters uit de regio. In het gebouw komen sport, zorg en wetenschap samen, waardoor de verschillende organisaties in het gebouw elkaar moeten versterken. Naast FC Groningen zijn onder andere ook het Martini Ziekenhuis, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen betrokken bij het gebouw. Op 13 oktober 2018 werd het gebouw geopend.[4]

De begane grond van het gebouw is grotendeels toegeschreven aan FC Groningen, hier zitten kleedkamers voor het eerste elftal en de jeugdelftallen van de club. Ook is er op deze verdieping een indoor sporthal gebouwd met een 40 meter sprintbaan, deze hal is ook voor andere gebruikers toegankelijk. Op de eerste verdieping zit een restaurant met uitzicht over de sportvelden, maar ook het spelershome en de kantoren van FC Groningen. Op de tweede verdieping vindt men de zorglaag van het gebouw, hier zitten verschillende zorginstellingen die sporters kunnen ondersteunen bij bijvoorbeeld blessures of het voorkomen daarvan. Als laatste zitten er op de derde verdieping de kantoren van een aantal aan (top)sport gelieerde bedrijven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.