Spijkers met koppen

Spijkers met koppen is een radioprogramma van BNNVARA op NPO Radio 2, dat sinds oktober 1988, iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur live wordt uitgezonden vanuit café The Florin in Utrecht (tot 1997 Zeezicht geheten, tussen 1997 en 2000 Florin & Firkin). Het programma wordt gepresenteerd door Dolf Jansen en Felix Meurders. Het werd voorheen mede gepresenteerd door Jack Spijkerman.

Spijkers met koppen
Felix Meurders tijdens de uitzending in Florin
PresentatieDolf Jansen en Felix Meurders
Uitzendingen
Tijdstipzaterdag 12:00 - 14:00
OmroepBNNVARA
RadiostationNPO Radio 2
Periode1988 - heden
Portaal    Media

De voorloper van dit programma is In de Rooie Haan, dat op dezelfde tijd werd uitgezonden, en het cabareteske programma Het comité van aanbeveling.[1]

Naast interviews met gasten over actuele thema’s zijn er bijdragen van diverse cabaretiers in de vorm van humoristische interviews om vijftien minuten over ieder uur. In de laatste uitzending van een seizoen, en af en toe in andere uitzendingen, is er een Phone-in waarbij de cabaretiers als door een telefoonlijn in korte tijd veel verschillende mensen imiteren. Daarnaast zijn er rond vijftien minuten voor ieder uur satirische columns van Hans Sibbel, Ivo Victoria, Emilio Guzman, Stefan Pop, Stefano Keizers, Thijs van Domburg en Martijn Hillenius.

Verder is er per uitzending een verschillende artiest die tussen de onderwerpen door livemuziek verzorgt.

Vanwege het 25-jarig jubileum van het radioprogramma kreeg het op 1 oktober 2013 een halfuur zendtijd op de televisie in het programma Pauw & Witteman. Ook nu waren actuele gasten uitgenodigd: Marianne Vos en Ellen van Dijk, beiden professioneel wielrensters.

7 oktober 2018 werd in een uitverkocht Carré het 30-jarig jubileum gevierd. Mark Rutte was een van de gasten.

Zomerspijkers

In de zomermaanden werd het programma vanuit de studio in Hilversum uitgezonden en is van tevoren opgenomen. In de eerste seizoenen was de opzet van het programma gelijk aan dat van het programma vanuit Utrecht. In de latere seizoenen mocht een bekende Nederlander gedurende de uitzending zijn of haar muzikale voorkeur laten horen en besprak dit dan met de presentator (toentertijd meestal Jack Spijkerman) in de studio. In eerste instantie werd het genre beperkt tot Nederlandstalig repertoire, toen Dolf Jansen ook de zomerreeks begon te presenteren werd dit genre verbreed naar alle talen. In de laatste Zomerspijkers werden hoogtepunten van het afgelopen seizoen uitgezonden.

Twee aan Zee

In de zomer van 2016 wordt het programma vervangen door de talkshow Twee aan Zee. Dit programma wordt uitgezonden vanaf het strand van IJmuiden, de presentatie is in handen van Dolf Jansen en Pieter Kok.

Voormalige presentatoren

Dolf Jansen met op de achtergrond de band Moss

op volgorde van achternaam

Voormalige deelnemers van het cabareteske gedeelte

op volgorde van achternaam

Huidige deelnemers van het cabareteske gedeelte

op volgorde van achternaam

Spijkerlied

Hanneke Drenth zingt het Spijkerlied

Elke uitzending wordt besloten met het Spijkerlied. In de eerste seizoenen was dit Spijkers met koppen, elke keer telkens weer, later werd dit Kijk uit voor Spijkers met koppen. Zangeressen waren onder meer Karin Bloemen, Marjolijn Touw en Ellen Pieters. In 2006 werd het lied Spijkers met koppen staat iedere zaterdag garant voor een schaterlach gezongen door Maaike Martens en/of Hanneke Drenth. Eind 2007 kwam de oude melodie van Kijk uit voor Spijkers met koppen weer terug, maar met een nieuw refrein: Spijkers, spijkers met koppen, zet op zaterdag de zaken op een rij...

Begin- en eindtune

De begintune bestaat uit fragmenten van twee nummers, te weten Heaven in my hands van de Britse jazzfunk-groep Level 42 (de synthesizer-trompetjes aan het begin), de rest van het nummer is een loop uit het nummer Rock of Life van de Australische singer-songwriter Rick Springfield. De eindtune is de instrumentale solo van het laatstgenoemde nummer.

Zie ook

Zie de categorie Spijkers met Koppen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.