Sirolimus

Sirolimus (INN), ook bekend onder de naam rapamycin, is een immuniteitsonderdrukkend geneesmiddel, dat gebruikt wordt om afstoting na een niertransplantatie[1] tegen te gaan.

Sirolimus
Chemische structuur
Farmaceutische gegevens
Metabolisatiein darmwand en lever, CYP3A4 en P-glycoproteïne
Halfwaardetijd (t1/2)50-70 uur
Uitscheidingfeces
Gebruik
MerknamenRapamycin, Rapamune
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat.op stricte indicatie
Lactatie (borstvoeding)ontraden
Portaal    Geneeskunde

Het macrolide Sirolimus werd ontdekt als product van de bacterie Streptomyces hygroscopicus in een bodemmonster van Paaseiland — een eiland dat ook bekend is als "Rapa Nui".[2] Het is een complexe molecule met vijftien chirale centra, en met meerdere functionele groepen: geconjugeerd trieen, lacton, lactam, keton, hydroxy en ether.

Experimenteel onderzoek

Bij muizen zorgde deze stof voor een levensduurverlenging van om en nabij de 25%.[3] Een studie in "Nature" toonde een levensverlenging aan van 38% in oude vrouwtjesmuizen.[4]Er is een studie gaande met honden. [5][6] Bij mensen is het aangetoond dat het afweersysteem er door wordt versterkt.[7]

Gebruik

Het gebruik van het middel na levertransplantaties is een niet-geregistreerd gebruik.[8] De firma Pfizer moest voor dit off-label gebruik een boete in de Verenigde Staten incasseren van 491 miljoen dollar.[9] Sirolimus is verkrijgbaar onder de naam Rapamune® en werd geproduceerd door de firma Wyeth, die inmiddels is overgenomen door Pfizer.

In Nederland is het beschikbaar als drank en als omhulde tabletten van 1 en 2 mg.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.