Sint-Blasius-Boekel

Sint-Blasius-Boekel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Zwalm. De plaats telt ongeveer 650 inwoners. De voormalige gemeente is 416 ha 75 are groot. Het is een landbouw- en woondorp in de Zwalmstreek in zandlemig Zuid-Oost-Vlaanderen. Er is een sterk heuvelachtig landschap met een reliëf variërend tussen 35 m in de Boekelbeekvallei en 95 m op Heuvelgem.

Sint-Blasius-Boekel
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Coördinaten50° 51 NB, 3° 43 OL
Algemeen
Oppervlakte4,17 km²
Inwoners636 (1970)
Hoogte35-95 m
Overig
Postcode9630
Detailkaart

Portaal    België
de Sint-Blasiuskerk

Het dorp maakt deel uit van het Schelde-Dender-interfluvium. Er zijn overwegend vruchtbare en goed gedraineerde zand- en leembodems; de bodem is echter slecht gedraineerd in de vele beekdepressies.

Geschiedenis

De naam van de gemeente is waarschijnlijk afgeleid van Bock-lo, beukelo (of beukenbos), beukel en is uiteindelijk Boekel geworden. Aanvankelijk was de kerk toegewijd aan Sint Bavo en heette het dorp Sint-Baafs-Boekel. Later werd Sint Blasius de patroonheilige en werd het dorp Sint-Blasius-Boekel genoemd.

Bezienswaardigheden

  • De parochiekerk

De oorspronkelijke kerk was een eenbeukige benedenkerk in romaanse en vroeggotische bouwstijl, met een hooggotisch koor en twee transeptarmen. Door de uitbouw van het zuidelijke transept werd ze een tweebeukige kerk.Tussen 1846 en 1849 werd de kerk volledig herbouwd. Het huidige kerkgebouw met sobere vorm is voornamelijk opgetrokken uit baksteen. Van het interieur zijn twee schilderijen het vermelden waard, namelijk "Sint-Blasius geneest een kind" (1666) van Antoon van den Heuvel en "Kalvarie" (1770). Recent werd ook ontdekt dat het (tot voort kort anonieme) orgel in de kerk een uniek exemplaar is. Het instrument van ca. 1835 is wellicht een van de eerste instrumenten van F.B. Loret en bevat o.a. een voetpedaaltje, dat wellicht het enige (nog bestaande) exemplaar is in Vlaanderen.

  • De oude pastorij (1783), gelegen aan de Paalweg.
  • De nieuwe pastorij (1888), gelegen aan de Rijkekleie, naar een ontwerp van Alphonse Vossaert.
  • Het kasteel Van Den Broeck, het huidige Sint-Blasiushof.[1]
  • De Herrethoeve
  • Hof van Vlaanderen
  • Hoeve Den Abt
  • Klokmanshoeve, hier bevindt zich nu nog steeds een modern gemengd landbouwbedrijf met varkens en akkerbouw. “Klokmanshoeve” is de huidige benaming van het middeleeuwse “Goed ter Lucht”. Etymologisch betekent “ter lucht” gelegen in open lucht, volle natuur. Het goed werd voor een deel in leen gehouden van de Gentse Sint-Pietersabdij en behoorde in 1492 toe aan Reynier de Doncker. De oppervlakte bedroeg toen 7 bunder "metten berghe ende upperhove weide rondsamme tselve hof ghelegen".[2] In 1587 verkocht Helena de Betz, weduwe van Jonker Jan van Savary, aan haar neef Maximiliaan de la Haye, heer van Fresnoy, een eigendom "ghenaemt tgoet ter lucht gheseyt clockmans groot uit gheheele XXXV bunderen", waarvan zeven bunder in leen waren van de Sint-Pietersabdij.[3]
De hoeve is later sterk uitgebreid. Het is gelegen tussen Sint-Blasius-Boekel en Rozebeke op de noordelijke flank van Heuvelgemberg.
Zie de categorie Sint-Blasius-Boekel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.