Sesklocultuur

De Sesklocultuur was een neolithische cultuur, mogelijk de eerste neolithische cultuur in Europa. De cultuur is vernoemd naar de vindplaats Sesklo nabij Volos in Thessalië (Griekenland).

beeldje van vrouw met kind, Sesklo

Eind 19e eeuw uitgevoerde opgravingen leverden niet alleen aardewerk en siervoorwerpen op, maar ook de eerste permanente nederzettingen die in Europa bekend zijn.

Oudste neolithische nederzettingen in Europa

positie van Sesklo in relatie tot de Levant en de cardiaal-impressoculturen

Het Neolithicum heeft zich in Zuid-Europa later verspreid dan in de Levant en was hier waarschijnlijk een afgeleide van. Anatolië en het Balkanschiereiland waren aanvankelijk nog met elkaar verbonden. De vroegste neolithische culturen hebben zich echter waarschijnlijk via Cyprus en de Middellandse Zeekusten verspreid. Hieruit ontstonden de cardiaal-impressoculturen.

De oudste bewoningslagen van Sesklo, proto- en pre-Sesklo genoemd, (resp. behorend tot de hoofdgroep en een meer afwijkend type) stammen uit ca. 6850 v.Chr. (+/- 600 jaar). Dit zijn de eerste neolithische nederzettingen in Europa, gekenmerkt door het beoefenen van landbouw, permanent bewoonde huizen en het gebruik van met de hand (zonder pottenbakkerswiel) gemaakt aardewerk.

Vondsten van de Sesklocultuur, ca. 5300 v. Chr., Nationaal Archeologisch Museum van Athene

In de proto-Sesklolagen werd monochroom beschilderd rood tot bruin beschilderd en geglazuurd aardewerk gemaakt. Versieringen bestonden uit eenvoudige geometrische motieven zoals zigzaglijnen, golven en ruiten. De pre-Sesklomensen maakten aardewerk dat verwantschap vertoont met de cardiaal-impressoculturen.

Men bouwde rechthoekige huizen met twee kamers op heuvels, dicht bij vruchtbare valleien. Men verbouwde vooral koren en gerst. Ook hielden ze kudden geiten en schapen, naast varkens, runderen en honden.

Door een iets latere noordelijkere migratie over land ontstond de neolithische Starčevo-Köröscultuur op het Balkanschiereiland. Na het doorbreken van de Bosporus en mogelijk mede in verband met het overstromen van grote gebieden rond de Zwarte Zee heeft het Neolithicum zich verder over de Balkan verspreid, in eerste instantie door migratie[1] en dan verder richting Noordwest-Europa grotendeels door imitatie.[2]

Zie de categorie Sesklocultuur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.