Roofbuideldieren

De roofbuideldieren (Dasyuromorphia) zijn een orde van de buideldieren die voorkomt in Australië en Nieuw-Guinea. Het omvat vrijwel alle vleesetende buideldieren van het Australische continent, met uitzondering van de buidelmollen en de omnivore buideldassen. De orde omvat 71 soorten in drie families, één met een soort, de numbat, één met een recent uitgestorven soort, de buidelwolf, en een grote familie, Dasyuridae, die alle overige soorten omvat, waaronder de Tasmaanse duivel, buidelmarters en buidelmuizen.

Roofbuideldieren
Buidelwolf (Thylacinus cynocephalus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Buideldieren
Orde
Dasyuromorphia
Gill, 1872
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Roofbuideldieren op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Verspreiding en leefgebied

De roofbuideldieren leven Australië en Tasmanië, Nieuw-Guinea en de Aru-eilanden. Zij zijn daar in alle habitats te vinden.

Kenmerken

De meeste roofbuideldieren zijn zeer klein: het merendeel wordt niet zwaarder dan 250 gram. De kleinste soorten zijn de ningaui's (Ningaui), met een lichaamsgewicht van 9,4 gram. De orde omvat echter ook veel grotere soorten. De grootste recente soort was de buidelwolf (Thylacinus cynocephalus), die tot 35 kilogram woog. De grootste nog levende soort is de Tasmaanse duivel (Sarcophilus harrisii) met een lichaamsgewicht van 13 kilogram.

Leefwijze

De meeste roofbuideldieren zijn insectivoor, die jagen op insecten en andere ongewervelden, aangevuld met kleine gewervelden als knaagdieren, hagedissen en kleine vogeltjes. De grotere soorten, zoals de grote buidelmarter (Dasyurus maculatus), Tasmaanse duivel en buidelwolf, jagen op grotere prooien, tot aan wallaby's toe.

Taxonomie

Dasyuromorphia omvat 71 levende en (recent) uitgestorven soorten in vier families:

De Malleodectidae is alleen bekend van fossielen uit het Mioceen. De classificatie van het fossiele geslacht Mayigriphus is nog onzeker.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.