Resolutie 1915 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1915 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 maart 2010 en stond een tijdelijke verhoging van het aantal ad litem-rechters bij het Joegoslavië-tribunaal toe.[1]

Resolutie 1915
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum18 maart 2010
Nr. vergadering6286
CodeS/RES/1915
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpJoegoslavië-tribunaal
BeslissingStond een tijdelijke verhoging van het aantal ad litem-rechters toe.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Oostenrijk ·  Bosnië en Herzegovina ·  Brazilië ·  Gabon ·  Japan ·  Libanon ·  Mexico ·  Nigeria ·  Turkije ·  Oeganda
De gevangenis in Scheveningen waar verdachten van het Tribunaal worden vastgehouden.

Achtergrond

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud

Waarnemingen

Met resolutie 1900 was eind 2009 toegestaan dat er niettegenstaande de statuten dertien in plaats van twaalf ad litem-rechters mochten dienen bij het Joegoslavië-tribunaal, en dat tot 31 maart 2010.

Door onvoorziene omstandigheden zou het vonnis in de zaak-Popović nu nog langer op zich laten wachten. Daardoor was geadviseerd opnieuw tijdelijk meer dan twaalf ad litem-rechters toe te staan.

Handelingen

De Veiligheidsraad besloot aldus opnieuw toe te staan dat er meer dan twaalf ad litem-rechters dienden bij het Tribunaal, en dat tot 30 juni 2010.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.