RER A

RER A is een van de vijf lijnen die onderdeel zijn van het Réseau Express Régional-netwerk. De RER is een regionale metro die de verre buitenwijken en voorsteden verbindt met het centrum van Parijs. De lijn trekt per dag meer dan 1.000.000 reizigers en is daarmee de drukste lijn van Europa.

Totale lengte108,5 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Geopend1977
Type treinMS 61
MI 84
MI 2N Altéo
MI 09
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid100 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloedingSACEM
Treindienst doorRATP / SNCF
Traject
Cergy - Le Haut TransL
(A3)
Cergy - Saint-Christophe TransL
Cergy - Préfecture TransL
Neuville - Université TransL
Conflans - Fin d’Oise TransJL
Achères - Ville TransL
Poissy TransJ
(A5)
Achères - Grand Cormier TransJ
Maisons-Laffitte TransL
Sartrouville TransL
Houilles - Carrières-sur-Seine TransJL
Saint-Germain-en-Laye
(A1)
Le Vésinet - Le Pecq
Le Vésinet - Centre
Chatou - Croissy
Rueil-Malmaison
Nanterre - Ville
Nanterre - Université TransL
Nanterre – Préfecture
La Défense M01 TransLU T2
Charles de Gaulle - Étoile M010206
Auber RERE M03070809121314
Châtelet-Les Halles
RERBD M0104071114
Gare de Lyon RERD M0114 TransR
Nation M01020609
Vincennes
Fontenay-sous-Bois
Nogent-sur-Marne
Joinville-le-Pont
Saint-Maur - Créteil
Le Parc de Saint-Maur
Champigny
La Varenne - Chennevières
Sucy-Bonneuil
Boissy-Saint-Léger
(A2)
Val de Fontenay RERE
Neuilly-Plaisance
Bry-sur-Marne
Noisy-le-Grand - Mont d’Est
Noisy - Champs
Noisiel
Lognes
Torcy
Bussy-Saint-Georges
Serris-Montévrain - Val d’Europe
Marne-la-Vallée – Chessy
(A4)

RER A werd geopend in 1977 en de laatste verlenging vond plaats in 1994. Toen werd een traject van 2,5 km geopend ten noordwesten van Parijs.

De lijn rijdt ten westen van Parijs naar station Saint-Germain-en-Laye (A1), station Cergy - Le Haut (A3) en station Poissy (A5). Ten oosten van de stad rijdt de lijn richting station Boissy-Saint-Léger (A2) en station Marne-la-Vallee - Chessy (A4). Totale lengte van het gehele traject van RER A is 108 kilometer en het telt 46 stations. Per jaar reizen er zo'n 272.800.000 passagiers met de metrolijn.

Geschiedenis en jaartallen

  • 14 december 1969 : Het vervoersbedrijf koopt het traject dat onderdeel is van de SNCF. De lijn verbindt Bastille met Boissy-Saint-Léger. Er ontstond een 2,5 km lange tunnel tussen Nation en Vincennes. Bastille werd het westelijke eindstation van het traject.
  • 21 februari 1970 : Vervoersbedrijf RATP koopt het traject St. Lazare-St. Germain. Er werd een tunnel tussen Place de l'Étoile (Arc de Triomphe) en La Défense gebouwd.St. Lazare werd het eindpunt van het traject en er ontstond een shuttledienst tussen Étoile en La Défense.
  • 23 november 1971: De shuttledienst werd verlengd naar het ondergrondse station Auber.
  • 1 oktober 1972: De shuttledienst werd verlengd naar de wijk Nanterre en werd aangesloten op de lijn naar St. Germain. Zo ontstond er een 19 km lange lijn.
  • oktober 1973: Station Nanterre-Préfecture geopend tussen La Défense en Nanterre Université
  • 9 december 1977: De lijn St. Gemain-Auber werd aangesloten op het traject naar Boissy-Saint-Léger. Er ontstonden twee nieuwe stations onder de naam Châtelet-les-Halles en Gare de Lyon. Ook werd er een nieuwe tak aan het oosten toegevoegd naar Noisy-le-Grand.
  • 29 mei 1988: Er ontstond een nieuwe tak naar Cergy-St. Christophe. Het traject Cergy-Torcy ontstond. Torcy ontstond na een verlenging van Noisy-le-Grand naar Torcy.
  • Mei 1990: Vanaf station Maisons-Laffitte ontstond er een nieuwe tak richting Poissy.
  • 1 april 1993: De tak in Marne-la-Vallee (Noisy-le-Grand en Torcy) werd verlengd van het eindpunt Torcy naar Marne-la-Vallee - Chessy. Het nieuwe station stond in verbinding met Disneyland Parijs.
  • 29 augustus 1994: De tak naar Cergy-St. Christophe werd verlengd naar Cergy-le Haut. Tussen Cergy-Préfecture en Conflans-Fin d'Oise werd Neuville-Université geopend
  • 10 juni 2001: Een nieuw station Val d'Europe wordt geopend. Het station ligt tussen Marne-la-Vallee - Chessy en Bussy-Saint-Georges.

Bestemmingsnamen

De RER heeft geen bord met het bestemmingsstation. De bestemming staat aangegeven in een code.

De eerste letter van de code geeft aan in welke richting de trein voert:

Het te grote succes

In een MI 84-trein in de spits
Twee treinen vlak achter elkaar op het station Auber; dankzij het SACEM-systeem is dit mogelijk.

Lijn A is een groot succes gebleken sinds de opening en, met meer dan een miljoen reizigers per werkdag wordt de lijn vaak als drukste OV-lijn ter wereld gekroond, hoewel dit zeker niet waar is (zo heeft bijvoorbeeld de Yamanote-lijn in Tokio meer dan 3 miljoen reizigers per dag). De steeds grotere vervoersvraag en het voorkomen van het te vol raken van de lijn is al sinds de volledige opening een groot punt op de vervoersplanning van de RATP en de SNCF. Er zijn ten minste vijf grote investeringen gedaan die direct kunnen worden teruggerekend naar deze kwestie:

  • In de vroege jaren 80 tekende de RATP een contract met Siemens om een nieuw type beveiligingssysteem met "moving-block"-technologie te creëren. Dit systeem, SACEM (Système d'aide à la conduite, à l'exploitation et à la maintenance) genaamd, blijft vandaag de dag nog steeds een van de meest geavanceerde spoorbeveiligingssystemen ter wereld en maakt het mogelijk om zeer korte opvolgtijden (onder de 90 seconden in de stations, minder dan 2 minuten in tunnels) tussen treinen in de spits te geven. (Parijzenaars zijn gewend geraakt aan het gezicht dat een trein het station binnenrijdt vlak nadat (vaak onder de 15 seconden) de vorige trein wegreed.)
  • Rond dezelfde tijd schafte de RATP de treinen MI 84 aan, welke een grotere capaciteit bieden omdat de toenmalige treinen MS 61 te weinig capaciteit boden vanwege veelvuldig gebruik van de lijn.
  • Later in de jaren 80 was het verlossen van het centrale gedeelte van de RER A de belangrijkste reden tot aanleg van metrolijn 14, ook bekend als METEOR (METro Est Ouest Rapide)
  • Begin jaren 90 was dezelfde reden oorzaak tot het aanleggen van de RER E, en is om de druk op de RER A te verlagen de reden om de RER E te verlengen naar het westen.
  • Een compleet nieuw type dubbeldekkertrein (MI 2N Altéo) ging in 1998 in dienst, als laatste redmiddel: de RATP dacht dat er geen hoger aantal reizigers vervoerd kon worden over de centrale sectie van de RER A zonder het spoor te verdubbelen, iets wat miljarden zou kosten.

Een oplossing welke nooit is uitgevoerd is het verplaatsen van de banken naar het raam, waardoor er wel 10% minder zitplaats is, maar er wel 30% meer staplaats is.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.