Pierre Kartner

Petrus Antonius Laurentius (Pierre) Kartner (Elst, 11 april 1935), voornamelijk bekend als Vader Abraham, is een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij is ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre.

Pierre Kartner
Pierre Kartner als Vader Abraham tijdens het TROS Muziekfeest op het plein in Deventer (2007)
Algemene informatie
Volledige naamPetrus Antonius Laurentius Kartner
GeborenElst, 11 april 1935
Land Nederland
Werk
Jaren actief1967 - heden
Genre(s)Levenslied, carnaval
BeroepZanger, componist, muziekproducent
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal    Muziek

Levensloop

Jonge jaren

Kartner is geboren op het station van Elst, als zoon van stationschef Wilhelmus Arnoldus Kartner (1896-1986). Hij stamt uit een familie van militairen en veldwachters die in de vroege 19e eeuw vanuit Maagdenburg via Roermond en Utrecht in het oosten van Noord-Brabant belandde. Generaties lang woonde de familie in Helenaveen, van waaruit de vader van Pierre naar Elst vertrok. De naam van de familie is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Gärtner, tuinder.[1]

Toen hij acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. Hij werkte in een chocoladefabriek als chocoladegieter in Hoboken (Antwerpen), een baan waarmee hij zo weinig verdiende, dat hij soms chocolade morste op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken.[2] Verder werkte hij als banketbakker en baatte hij een frietkraam uit.

In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Headlines, later The Lettersets genoemd. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor platenmaatschappij Negram. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 voor die maatschappij als producer.

Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals "Kruidendokter", "Lily Marleen", "Tonia" en "In het bad met Violetta" (refrein: "Niet te heet, niet te koud")[3] Ook onder namen als Pierre, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen, Duo Venus & Penis en Duo X (samen met Annie de Reuver) produceerde hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciën-label waarop hij vaak zelf de zang verzorgde. Samen met Ad Nijkamp vormde Pierre Kartner het gelegenheidsduo De Dikke & De Dunne en namen zij de single Ik zal nooit meer dronken wezen op. Die samenwerking zou later de basis vormen voor het ontstaan van de figuur Vader Abraham en de zeven zonen.

Ook probeerde Kartner artiesten als Willemien, Joke en Ben en De Kermisklanten aan een doorbraak te helpen. Het leverde enkele bescheiden succesjes op, maar de grote klapper maakte hij pas in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown) (De Clown is oorspronkelijk geschreven door Georges Chatelain Allez viens on danse en Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer[4]), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer en voor het Eurovisiesongfestival 2010, Ik ben verliefd (Sha-la-lie) uitgevoerd door Sieneke.

"Vader Abraham"

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van Zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Hierna werd de groep Vader Abraham en zijn goede zonen gedoopt en vanaf dat moment begeleidden Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen Pierre Kartner. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had 7 zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche Uche. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige Goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in het Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. De Ierse folkband The Fureys bracht in 1987 samen met Davey Arthur dit vertaalde liedje op een EP uit.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit was Wij zijn de Wuppies. Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.[5]

Op 5 februari 2016 won Vader Abraham de “Carnavalskneiter” van RadioNL met zijn single Wittewattetis Gewittetnie.

Politiek

Politicus Hendrik Koekoek (links) en Pierre Kartner in 1974, met hun gouden plaat voor Den Uyl is in den olie

Kartner heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis, de olieboycot door de Arabische landen vanwege de houding van de westerse wereld tegenover hun conflict met Israël, waarin Nederland toen verzeild was geraakt) waarin hij PvdA-minister-president Joop den Uyl dronken noemde. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong. In 1975 volgden Wat doen we met die Arabieren hier en Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) en in 1976 Het leger der werkelozen. De single Wat doen we met die Arabieren hier was echter zo controversieel dat deze uit de handel werd genomen. Pierre Kartner werd beschuldigd van racisme. Hij dook een tijdje onder. Op internet is het nummer echter te vinden.

Op 16 februari 2002 bracht Kartner de single Wimmetje gaat, Pimmetje komt[6] uit, waarin Kartner samen met Pim Fortuyn een duet zong. Het werd een bescheiden hit en kwam tot positie 88 in de Mega Top 100.

Andere single-weetjes

  • In 1992 verscheen er een single van de 7 Sons met de titel Vater Abraham Ist Tot, een parodie op James Brown Is Dead van L.A. Style.
  • In 2005 bracht Vader Abraham zijn Smurfenlied opnieuw uit in België, samen met de groep Dynamite. Het nummer werd een succes en kwam tot de dertiende plaats in de Belgische hitparade.[7]
  • In 2007 schreef en zong hij (als bekende inwoner van Breda) het lied Breda jij bent de mijne, ik blijf de jouwe, speciaal voor de opening van de Haven op 30 juni en 1 juli 2007 in Breda.
  • In 2008 nam hij Het Kleine Café Aan De Haven opnieuw op met de titel Daar In Dat Rookvrije Café vanwege het rookverbod dat per 1 juli van dat jaar van kracht is.
  • Pierre Kartner heeft meer hits gescoord in de Nationale Hitparade dan welke artiest of groep dan ook, namelijk 69. Drie daarvan belandden op de eerste plaats: Zou het erg zijn, lieve opa (met Wilma), Den Uyl is in den olie (met Boer Koekoek) en 't Smurfenlied (met de Smurfen).
  • In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Onderscheidingen

Onderscheidingen die Kartner heeft mogen ontvangen in Nederland:

  • Vader Abraham beeld-Wim Vis, voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziek.
  • De Kluwer International Award (De 1e en enige)
  • Export prijs (Niet in zijn bezit want Pierre heeft deze geweigerd)
  • De Gouden Roos
  • De Edith Piaf prijs (1973)
  • Het Harpoentje (1974: het eerste Harpoentje)
  • De Edison (1974: in de jury o.a. Willem Duys en Jip Golstein)
  • De Gouden Harp (1978)
  • De Gouden Kanjer (1989: door Frank Masmeijer - NCRV)
  • Het Gouden Hart van Rotterdam (1992: voor heel z'n oeuvre)
  • De Zilveren Haring (1992: de 1e)
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (april 2000)
  • De Gouden Kabouter Award (maart 2006)
  • De TrosKompas Oeuvre Award en van Buma NL een Lifetime Achievement Award (juni 2014: Voor zijn gehele oeuvre)
  • Buma NL Lifetime Achievement Award (september 2014: Deze prijs is toegekend door vakgenoten)
  • De Omroep Brabant Oeuvreprijs (februari 2015: Uitgereikt tijdens het programma 3 Uurkes Vurraf i.v.m. 80ste verjaardag)
  • Single “Wittewattetis Gewittetnie” is in februari 2016 uitgeroepen tot Puur NL Carnavalskraker 2016 en ook tot Carnavalskneiter 2016 door luisteraars en kijkers van TV Oranje en RADIONL.

Discografie als Vader Abraham

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vader Abraham & zijn Goede Zonen197324-02-197394met zijn Goede zonen
Zo is het leven197310-11-1973206
In Smurfenland197703-12-19771(4wk)19met de Smurfen
De wonderlijke Wuppie wereld198105-09-1981375met de Wuppies
Together forever199013-10-19905510met de Smurfen
Vader Abraham totaal199327-02-1993408Verzamelalbum
Lach naar de wolken199426-11-1994677als Pierre Kartner
25 Jaar: Zijn 36 grootste successen199511-11-1995768Verzamelalbum
30 jaar Vader Abraham200011-03-2000882Verzamelalbum
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albumsDatum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Gefeliciteerd Vader Abraham! - 80 jaar201504-04-20151673*

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hallo, mijnheer den Uil je onderbroek is vuil196922-02-1969213als De Uilen
In gedachten zie ik 't kerkje weer196901-11-1969254als Duo X / met Annie de Reuver
Niemand kan ons toch scheiden197009-05-1970233als Duo X / met Annie de Reuver /
#27 in de Hilversum 3 Top 30
Laat me niet alleen197015-08-1970tip-als Duo X / met Annie de Reuver
Kijk in mijn ogen197019-09-1970353als Duo X / met Annie de Reuver
Heb je nog een bloemetje voor m'n knoopsgat, schat?197130-01-1971205als Toon & Herman (met Jan Krispijn) /
#24 in de Hilversum 3 Top 30
Vader Abraham had 7 zonen197120-02-1971114met zijn Zeven zonen /
#11 in de Hilversum 3 Top 30
(Baaie baaie) Pootje baaien197117-04-1971342met zijn Zeven zonen
Zou het erg zijn lieve opa197105-06-19711(2wk)15met Wilma /
#1 in de Daverende 30
Jij en ik blijven bestaan (de wereld zal toch ooit vergaan)197109-10-19711010met zijn Goede zonen /
#8 in de Daverende 30
'n Tied van komen, 'n tied van gaan19711971??met zijn Goede zonen
Olleke bolleke197229-01-197227met zijn Goede zonen /
#3 in de Daverende 30
Ajax, leve Ajax!197210-06-1972254met zijn Goede zonen /
#27 in de Daverende 30
Zo is het leven197230-09-1972207#27 in de Daverende 30
Veronica 538197207-10-197299met zijn Goede zonen, Jacques Herb & de Makkers /
#18 in de Daverende 30 / Alarmschijf
Vader Abraham197202-12-1972tip2-met zijn Goede zonen
Uche uche197317-02-197367met zijn Goede zonen /
#9 in de Daverende 30
Bedankt lieve ouders197319-05-1973188#23 in de Daverende 30
Ajax wint de Europacup197326-05-1973tip4-met zijn Goede zonen
Haremlied (Je kijkt van top tot teen)197306-10-1973215met zijn Goede zonen /
#25 in de Daverende 30
Kinderogen197301-12-1973137#15 in de Daverende 30
Ay-ay-ay Don José197405-01-1974196als Vader Abraham Show Orkest /
#22 in de Daverende 30
Den Uyl is in den olie197426-01-19741(2wk)8met Boer Koekoek /
#1 in de Daverende 30
Koekoeroekoekoe Paloma197427-04-1974196als Vader Abraham Show Orkest /
#20 in de Nationale Hitparade
In de C-klasse197411-05-1974197#25 in de Single Top 100 /
gepersifleerd door Andre van Duin
Die ene herinnering197415-06-1974tip6-
Maar in m'n tuin daar bloeit een roos197405-10-1974tip20-
Geven voor leven197430-11-1974195#18 in de Nationale Hitparade
Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet)197501-02-1975283#22 in de Nationale Hitparade
Camp197522-03-1975tip18-als Vader Abraham Show Orkest
Wat doen we met die Arabieren hier?19751975---Uit de handel genomen
Zomertijd197512-07-1975147met Mieke /
#15 in de Nationale Hitparade
In 't kleine café aan de haven197603-01-1976168#19 in de Nationale Hitparade
Het leger van werkelozen197631-01-1976107met Mieke, de Kermisklanten & Weesper Mannenkoor /
#9 in de Nationale Hitparade
Niet elke oester heeft een parel197624-04-1976tip2-met Mieke
Als je wilt weten wie ik ben197614-08-1976284#27 in de Nationale Hitparade
Mooi Griekenland197625-12-1976246#25 in de Nationale Hitparade
Adeile197705-02-1977234#23 in de Nationale Hitparade
Sta even stil197714-05-1977234#25 in de Nationale Hitparade
Oh Mario197706-08-1977tip4-
't Smurfenlied197715-10-19771(7wk)17#1 in de Nationale Hitparade
Smurfenbier197821-01-197856#4 in de Nationale Hitparade /
Alarmschijf
Mary Rose197810-06-1978207#23 in de Nationale Hitparade
Als je weggaat197825-11-1978343#33 in de Nationale Hitparade
Nee daar trappen we niet in197903-02-1979175#12 in de Nationale Hitparade
Hij was goed voor z'n moeder197902-06-1979tip-met 5 PK /
#45 in de Nationale Hitparade
999197915-09-1979373met 5 PK /
#40 in de Nationale Hitparade
Ring ring ring197908-12-1979tip17-#43 in de Nationale Hitparade
Laat de Russen maar komen / Aa'me hoelala198002-02-1980194#18 in de Nationale Hitparade
De havens van Rotterdam198022-03-1980tip9-
Bedankt piraten198021-06-1980383#22 in de Nationale Hitparade
Mijn dorpje Elst bij Nijmegen198027-09-1980tip2-#30 in de Nationale Hitparade
Vrede198103-01-1981293met Donna Lynton & het koor Standfaste /
#11 in de Nationale Hitparade
Wij zijn de Wuppies198104-07-1981216met de Wuppies /
#14 in de Nationale Hitparade
Liefde is als een roos1981-met Dennie Christian /
#38 in de Nationale Hitparade
In het zuiden198230-01-1982323#28 in de Nationale Hitparade
Vraag 't aan de dieren198208-05-1982tip20-
We hebben allemaal een neus198216-10-1982tip-#8 in de Nationale Hitparade
Ja, ja ik voel 't al198308-01-1983tip2-#35 in de Nationale Hitparade
De fanfare / Als we gaan...198321-01-1984tip13-
Ik leef om te leven198428-07-1984tip21-
Musica198417-11-1984tip14-als Pierre Kartner /
#46 in de Nationale Hitparade
Brinkman, minister Brinkman.......198526-01-1985156#12 in de Nationale Hitparade
Het derde been van Vandersteen198604-01-1986tip10-#45 in de Nationale Hitparade
Ik breng geen bloemen voor je mee...198717-01-1987tip3-met Barry Hughes /
#38 in de Nationale Hitparade
Het apenlied (Rare mensen)198712-09-1987tip2-#47 in de Nationale Hitparade
Ik ben nog steeds verliefd op jou198726-12-1987tip13-#61 in de Nationale Hitparade
Waarom huil je nou198808-10-1988tip3-met Tessa /
#38 in de Nationale Hitparade
Zorg dat je met kerstmis nooit alleen bent1988-met Tessa /
#80 in de Nationale Hitparade
Sjaan, je moet vanavond maar niet wachten198907-01-1989tip3-#38 in de Nationale Hitparade
Op de deksel van de jampot...199003-02-1990286#19 in de Nationale Hitparade
Doe mij maar na199017-11-1990373met de Smurfen /
#32 in de Nationale Hitparade
Door jou heb ik 's nachts koude voeten199119-01-1991tip6-#46 in de Nationale Hitparade
Vandaag zal heel de wereld even anders zijn199215-02-1992274#19 in de Nationale Hitparade
We gaan naar Zweden199206-06-1992tip13-#48 in de Nationale Hitparade
Dicht bij elkaar199226-12-1992363met Carry Tefsen /
#28 in de Nationale Hitparade
Mien, laat de liefde aan me zien199313-02-1993264#21 in de Nationale Hitparade
Greetje, jij maakt ons gek199415-01-1994tip5-#33 in de Mega Top 50
Van Breda tot aan Maastricht199528-01-1995tip8-
Als je inlegkruisje maar goed zit199603-02-1996273#21 in de Mega Top 50/100
Nu zijn we alle twee artiesten199612-10-1996164met Frans Bauer /
#11 in de Mega Top 50/100
Met z'n allen Montignacen199807-02-1998tip23-#92 in de Mega Top 50/100
Adios mijn vriend199813-06-1998312met Corry Konings /
#43 in de Mega Top 50/100
Tussen kroegen en kerken2000-#82 in de Mega Top 50/100
Wimmetje gaat, Pimmetje komt2002-met Pim Fortuyn /
#88 in de Mega Top 50/100
Dan zingen we 1,2,3 (waar zou toch de zevende hemel zijn)2005-#38 in de Single Top 100
Het moederlied2005-met Wesley /
#33 in de Single Top 100
Het Smurfenlied2005-met Dynamite /
#61 in de Single Top 100
De engel2011-met De Mosselman /
#82 in de Single Top 100
Beste Koning2012-
Wittewattetis Gewittetnie2016-
Ik wil mijn gulden terug2016-
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Zou het erg zijn lieve opa197114-08-1971261met Wilma
Olleke bolleke197204-03-1972152
Veronica 538197211-11-1972145met Jacques Herb
Uche uche197310-03-197388
Den Uyl is in den olie197423-02-1974155
In de C-klasse197401-06-1974271
In 't kleine café aan de haven197621-02-1976173
Het smurfenlied197729-10-19771(5wk)16
Smurfenbier197828-01-197857
Mary Rose197812-08-1978241
Er klinkt muziek door de nacht200319-07-2003tip17-met Wendy Van Wanten
Het Smurfenlied200523-07-20051310met Dynamite

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Het kleine café aan de haven5647851715112711848769068849659211414174916031879-1913-----

Wetenswaardigheden

  • Oorspronkelijk had hij geen echte baard maar alleen een zwarte sik en gebruikte een opplakbaard. In de loop der tijd liet hij zijn baard groeien en spoot hij deze bij een optreden steeds grijs. In 1974 tijdens een live uitzending van het NCRV programma Geven voor leven liet hij zijn baard afscheren nadat de opbrengst boven de vijftig miljoen gulden was gekomen, hetgeen hij van tevoren had bezworen. Nadat de baard was afgeschoren, gaf Kartner aan niet echt blij te zijn met het verdwijnen van zijn handelsmerk. Tot de baard weer was aangegroeid gebruikte hij bij een optreden zolang een nepbaard.[8]
  • In 1978 was hij te gast in het Vlaamse praatprogramma Noord-Zuid van Mies Bouwman en Johan Anthierens die hem onheus bejegenden. Vooral Anthierens had veel kritiek op zijn commerciële instelling en bracht een gerucht naar voren dat Peyo nog geen auteursrechten in verband met het Smurfenlied zou hebben ontvangen. De zanger voelde zich door Anthierens’ kritiek zo beledigd dat hij verontwaardigd de studio verliet.[9] Peyo meldde naar aanleiding hiervan dat er geen financieel geschil was.[10]

Literatuur

  • Frijters, John: Als je wilt weten wie ik ben. (Zaandam, B.V. Flamingo Productions, 1977)
  • Versteegen, Christine: Vader Abraham. (Vaassen, Sanders Boekproducties, 1988)
Zie de categorie Pierre Kartner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.