Oxford (Verenigd Koninkrijk)

Oxford is een universiteitsstad en een district met de officiële titel van city, in het shire-graafschap (non-metropolitan county OF county) Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk, met 154.000 inwoners (2018). In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. In de stad (city) staat de prestigieuze Universiteit van Oxford en de nieuwere Oxford Brookes University.

Oxford
Niet-metropolitaans district in Engeland
 
Situering
LandEngeland
CountyOxfordshire
RegioSouth East England
Coördinaten51°45'NB, 1°15'WL
Algemeen
Oppervlakte45,6027[1] km²
Inwoners (2018[2])154327
(3384 inw./km²)
Overig
ONS-codeE07000178
Websiteoxford.gov.uk
Portaal    Verenigd Koninkrijk
Oxford vanuit de lucht
Winkelen in High Street in Oxford
Punters
Bridge of Sighs
University Church of St Mary the Virgin

Oxford wordt wel de "stad der dromerige spitsen" genoemd, een term die is gemunt door Matthew Arnold wegens de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen.

De naam Oxford betekent hetzelfde als Coevorden, Ochsenfurt en Bosporus: een voorde ("ford"), een doorwaadbare plaats in een rivier waar boeren hun ossen ("oxen") konden laten oversteken.

Geschiedenis

Oxford is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen, en stond aanvankelijk bekend als Oxanforda. Het begin was de stichting van het Sint Frideswide nonnenklooster in de 8e eeuw. Oxford werd voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld in Angelsaksische kronieken van het jaar 912.

De Universiteit van Oxford is de oudste universiteit van Engeland; voor het eerst vermeld in de 12e eeuw. De eerste colleges van Oxford waren University College (1249), Balliol (1263), en Merton (1264).

De soms ongemakkelijke verhouding tussen town and gown (stad en toga) leidde in 1355 tot een vechtpartij waarin verscheidene universitaire studenten werden gedood (de Saint Scholastica Day Riot).

Hoewel in Oxford tijdens de Engelse Burgeroorlog in de 17e eeuw veel steun bestond voor de aanhangers van het parlement, werd de stad in 1642 het hoofdkwartier van koning Karel I van Engeland en zijn hof, nadat de koning uit Londen was verdreven. In 1646 gaf de stad echter toe aan de troepen van de Parliamentarians onder generaal Thomas Fairfax.

Vroeg in de 20e eeuw nam in Oxford zowel de industrie als de bevolking snel toe. Drukkerijen en uitgeverijen hadden zich in de jaren twintig een goede positie verworven. Ook begon in dat decennium de autoproductie door Morris Motor Company in Cowley ten zuidoosten van de stad, hetgeen voor werkgelegenheid zorgde waar veel jonge mannen uit met name Wales op af kwamen, waar voedselschaarste heerste door een reeks van misoogsten. In 1929 werden de plaatsen Headington en Risinghurst in het oosten geannexeerd door de gemeente.

De Oxford English Dictionary wordt uitgegeven door de Oxford University Press, de grootste universiteitsuitgeverij ter wereld,[3] dat zich tegenover Somerville College bevindt.

Civil parishes in district Oxford

Blackbird Leys, Littlemore, Old Marston, Risinghurst and Sandhills.

Bezienswaardigheden

Literatuur in Oxford

Colin Dexter schreef de Inspector Morse en Lewis (televisieserie) detectiveverhalen afspelende in het befaamde decor van Oxford.

Beroemde auteurs uit Oxford zijn onder meer:

Sport

Stedenbanden

Dit zijn allemaal universiteitssteden.

Bekende inwoners van Oxford

Geboren

Overleden

Zie ook


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Oxford op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.